Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2023 15:32
Čas čtení 3:31
Tereza Patočková

Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích

Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích
Zdroj: Pexels/Brett Sayles
ČESKO LGBTQ+ LIDÉ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podívej se, jak dle českých výzkumníků zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích a co pro to můžeš udělat i ty.

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) a spolek Queer Geography představily rozsáhlou studii týkající se života queer osob. Kromě důležitých zjištění týkajících se například nahlašování nenávistných činů vůči komunitě obsahuje studie také patnáct doporučení, která ulehčí život LGBTQ lidem žijícím v české společnosti. Podívej se, co můžeš udělat třeba i ty, aby se tvoji queer přátelé cítili lépe. 

Pochod proti násilí na LGBTQ
Zdroj: Adriána Ingeli

Tolerance více než tří sexuálních identit

Sexuální identita je to, jakou přitažlivost člověk cítí či necítí k ostatním lidem. Doba, kdy se lidé rozlišovali jen jako gayové, lesby či bisexuálové, už pokročila. Studie zjistila, že stále přibývá těch, kteří do žádné ze tří jmenovaných kategorií nespadají. Je důležité, abychom tento vývoj zohledňovali i v našem chování. Studie ukázala, že je mezi námi například mnohem více lidí, kteří se identifikují jako pansexuální, queer či asexuální.

„Doporučujeme tuto rostoucí rozmanitost akceptovat jako pozitivní součást procesu rostoucí dostupnosti sociokulturního porozumění sexuální rozmanitosti lidí a rozumět těmto identitním pojmům jako základním kamenům pro validizaci osob, které se s nimi identifikují,“ uvádí studie. Kromě respektu k druhým lidem a jejich odlišnostem jde také o uvědomění si, že čím více budeme akceptující k druhým a jejich identitě, tím vyšší bude pozitivní dopad na jejich duševní zdraví i kvalitu života.

Doporučeno
Pětina queer osob se v posledních pěti letech setkala s fyzickým napadením nebo výhružkami násilím Pětina queer osob se v posledních pěti letech setkala s fyzickým napadením nebo výhružkami násilím 25. února 2023 15:03



Stane se, že se budou lidé takovým požadavkům vysmívat či je shazovat, je ale důležité pochopit, že lidé, kteří nemají většinovou sexuální orientaci, se ve světě, jenž je založený na heterosexualitě, už tak často cítí sami a že nikam nepatří. O to těžší to potom je, když jim něco podobného dá najevo druhý člověk ignorancí či výsměchem.

Dúhový Pride 2022, LGBT+
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Tolerance k genderové identitě

I zde je princip podobný, jenže se netýká orientace, ale toho, kým se LGBTQ lidé cítí být. Podobně jako v oblasti orientace zaznamenala studie v oblasti genderové rozmanitosti značný nárůst těch, již se v oblasti své genderové identifikace vymykají normativnímu binárnímu dělení lidí do dvou kategorií, tedy na muže (ať již cis, nebo trans) a ženy (ať již cis, nebo trans). Mezi ty, kteří se vymykají tomuto dominantnímu genderovému normativnímu dělení, patří zejména osoby, jež se identifikují jako nebinární, genderfluidní, agender nebo polygender. Tyto osoby ve výběrovém souboru studie tvořily více než 15 %, přičemž výzkum VOP z roku 2018 uváděl 4 %. Tento nárůst svědčí také o rostoucí potřebě nepřehlížet potřeby, práva a požadavky na validaci těchto lidí. 

Ochrana před zákonem

Důležitým bodem, který by dle studie pomohl zlepšit životy LGBTQ lidí, je dostatečná ochrana před zákonem. Přestože se to zdá jako samozřejmost, LGBTQ komunita není chráněna dostatečně. Změna zákona by neznamenala žádné „extra výhody” nebo nadržování, jak mnozí uvádí. Znamená to pouze, že LGBTQ lidé jsou náchylnější k násilí než lidé s většinovou orientací či identitou. Měli by tak spadat do skupin zvláště ohrožených předsudečným násilím, jež zákon adekvátně k jejich ohrožení chrání. Do této skupiny spadají také například Židé, kteří se stali obětí antisemitských útoků.  


„Vzhledem k tomu, že většina dotazovaných byla přesvědčena, že je pro oběti předsudečných činů těžké domoci se svých práv (83 %), a 46 % uvedlo, že svůj incident neoznámili, jelikož si myslí, že by to nic nezměnilo, by byla vhodná úprava trestního zákoníku, aby adekvátně chránil LGBTQ+ lidi před předsudečným násilím,“ uvádí studie. Autoři dále poznamenávají, že v oblasti řešení předsudečných činů by dalším krokem mělo být uznání LGBTQ+ obětí trestných činů jako zvláště zranitelných obětí, které definuje zákon.

LGBTI rodičia
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

Být otevřeně gay ve škole i v práci

Někdy není jednoduché být sám sebou. I přestože se to ve velkoměstech často nezdá, na vesnicích či v menších městech, kde je méně podobných lidí, mezi které lze zapadnout, je pro LGBTQ lidi stále těžké otevřeně žít svoji realitu. Dle studie by tak zaměstnavatelé měli zavádět opatření, která budou odbourávat faktory, jež snižují možnost být otevřeně člověkem s jinou než většinovou identitou či orientací. V tomto ohledu doporučovala VOP v roce 2019 zavést opatření na podporu diverzity na pracovišti a také vytvořit efektivní mechanismy předcházení a postihu obtěžování z důvodu genderové identity a/nebo sexuální orientace na pracovišti.

Doporučeno
„Už se nikdy nevrátím do této posilovny.“ TikTok trend odhaluje muže, kteří obtěžují ženy při cvičení „Už se nikdy nevrátím do této posilovny.“ TikTok trend odhaluje muže, kteří obtěžují ženy při cvičení 15. února 2023 19:19


To samé se týká prostředí škol, kde se například šikana vyskytuje mnohem častěji než na pracovištích. Studie zdůrazňuje důležitost vytváření bezpečného prostoru a strategie prevence šikany založené na genderové identitě a/nebo sexuální orientaci.

Bezpečný prostor by ale měli lidé samozřejmě zažívat i doma. „Prostředí původní rodiny pro mnohé LGBTQ+ osoby bohužel nepředstavuje bezpečný prostor. Ačkoliv v této oblasti není možné hovořit o konkrétních doporučeních ze strany veřejných dokumentů, vnímáme, že pozitivně mohou působit kroky, které obecně zcitlivují společnost směrem k akceptaci a respektu LGBTQ+ lidí,“ uvádí autoři studie. Uvádí, že společenský pohled, a tedy i pohled původních rodin LGBTQ lidí, by pomohl změnit zákon o manželství pro všechny, který by LGBTQ rodiny validoval jako plnohodnotné rodiny, a jejich členy by tak nedával do žádné kategorie. 

transrodový , lgbt
Zdroj: Unsplash/Baran Lotfollahi

U lékaře

Dle studie se někteří LGBTQ lidé necítí bezpečně například ani u lékaře. Specifickou skupinou ve vztahu ke zdravotnictví jsou například trans lidé, kteří v rámci řešení své tranzice přicházejí do kontaktu se zdravotním systémem. Obdobně to platí o LGBTQ lidech žijících s HIV. Těmto skupinám je proto dle dokumentu třeba věnovat specifickou pozornost a zcitlivovat zdravotní systém na práci s těmito skupinami a jejich specifickými potřebami. Dle autorů a také vládní strategie rovnosti by se měl pro zkvalitnění duševního zdraví trans lidí zjednodušit proces uznání osobní identity trans a dalších genderově rozmanitých osob a mělo by dojít ke zrušení požadavku podstoupit lékařské zákroky a kastrace při úřední tranzici.

Domů
Sdílet
Diskuse