Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
21. února 2023 8:11
Čas čtení 0:54

„Vražda novináře se na Slovensku už nikdy nesmí zopakovat.“ Uplynulo 5 let od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Vražda novináře se na Slovensku už nikdy nesmí zopakovat.“ Uplynulo 5 let od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové
Zdroj: archív MK

Před pěti lety, 21. února 2018, byli zavražděni investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová.

V úterý 21. února 2023 si připomínáme pětileté výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Dvojice byla zastřelena ve svém rodinném domě ve Velké Mači, každý jednou ranou. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar pár dní po incidentu potvrdil, že se jednalo o předem plánovanou vraždu, která souvisela s Kuciakovou investigativní prací. 

K dlouholetým trestům byli v případu odsouzeni střelec Miroslav Marček, jeho bratranec Tomáš Szabó, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatel Zoltán Andruskó. Před soudem znovu stanou hlavní obžalovaní z objednávky vraždy Marian Kočner a Alena Zsuzsová.

Zájem o stav svobody médií

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí přijala představitele pozorovací mise mezinárodních novinářských organizací, která se zajímá o stav svobody médií na Slovensku. Podotkla, že respekt k novinářské práci a k roli médií v demokracii by političtí lídři měli projevovat nejen tehdy, když novináři odhalují kauzy jejich oponentů, ale i tehdy, když sami čelí kritice. „Vražda novináře se na Slovensku už nikdy nesmí zopakovat a mezinárodní zájem o naše mediální prostředí tomu může jen pomoci,“uvedla Čaputová na sociálních sítích. 


Slovenská veřejnost uctí památku obětí prostřednictvím kulturní akce, tzv. „Týden Jana a Martiny“ se uskuteční od 20. do 25. února. Pořádá ji slovenská redakce Aktuality.sk, kde Kuciak dříve pracoval. Během týdne se budou konat diskuse, koncerty, premiéra filmu Kuciak: Vražda novináře i křest knihy Kuciakových reportáží doplněných o aktualizované informace. 

Domů
Sdílet
Diskuse