Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
21. února 2023 13:27
Čas čtení 0:44

V Česku roste zájem o léčebné konopí. Pacientů je o třetinu víc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku roste zájem o léčebné konopí. Pacientů je o třetinu víc
Zdroj: Unsplash/David Gabrić/volně k užití

Konopí se často předepisuje na chronickou neztišitelnou bolest nebo při nevolnosti a nechutenství. K samoléčbě jej však užívá násobně více lidí.

V lékárnách si loni vyzvedlo 6079 pacientů 157 tisíc gramů léčebného konopí. To je v porovnání s předchozím rokem až o 1500 pacientů a o necelých 50 tisíc vydaných gramů léčebného konopí více. Obojí stouplo o více než 30 procent. Informovala o tom ČT24 s odkazem na čerstvá data Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL). 

Předepisovat léčebné konopí mohou pouze někteří specializovaní lékaři, kteří mají povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ke dni 20. února 2023 jich bylo 193. Konopí se často předepisuje na chronickou neztišitelnou bolest nebo při nevolnosti a nechutenství. Často souvisí s onkologickým onemocněním, s léčbou onemocnění HIV či s neurologickými potížemi spojenými s Parkinsonovou chorobou a dalšími onemocněními.

Nicméně Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMS) ve své výroční zprávě upozornilo, že marihuanu užívá násobně více lidí, opatřují si ji však i jinými způsoby než na lékařský předpis. Konopí k samoléčbě užívalo na konci loňského roku až 800 tisíc lidí. 

O legalizaci marihuany i bez lékařského předpisu se v českém prostředí diskutuje dlouhodobě. V Refresheru jsme se ve videoreportáži ptali českých politiků a političek na jejich názor. 

Anketa:
Jsi pro legalizaci marihuany?
Ano.
Ne.
Nedokážu říct.
Ano.
84 %
Ne.
8 %
Nedokážu říct.
8 %
Domů
Sdílet
Diskuse