Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
22. února 2023 13:37
Čas čtení 1:23

Žena z Jičínska odmítla císařský řez, chtěla rodit doma. Dítě po porodu zemřelo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Žena z Jičínska odmítla císařský řez, chtěla rodit doma. Dítě po porodu zemřelo
Zdroj: se souhlasem Dominika Chvátala

Policisté ženu obvinili z přečinu usmrcení z nedbalosti.

Na počátku května loňského roku se těhotná žena z Jičínska vydala se svým manželem do sto padesát kilometrů vzdálené nemocnice. Tam jí lékaři sdělili, že je nutné provést porod císařským řezem, nikoli přirozenou cestou. To měl ale pár odmítnout.

„Žena i přes opakovaná doporučení a poučení o možných komplikacích a následcích vedoucích až k úmrtí plodu plynoucích z přirozeného porodu měla podepsat negativní revers a přislíbit okamžitý přejezd do spádové nemocnice, kde se císařskému řezu podrobí,“uvedla policejní mluvčí Eliška Pospíšilová s tím, že sedmadvacetiletá žena ale do nemocnice nedorazila.

18. února 2022 7:00 Čas čtení 9:49 Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází

Porodila doma následující den v brzkých ranních hodinách. Novorozenec byl ovšem ve vážném stavu a musel být krátce před 8. hodinou ranní letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Tam přes veškeré snahy lékařů počátkem června zraněním podlehl.

„Ze znaleckého posudku vyplynulo, že novorozenec zemřel na následky dušení během porodu,“ dodala Pospíšilová. V případě prokázání viny hrozí ženě až tříletý nepodmíněný trest.

Proč se ženy rozhodují pro domácí porod?

Důvod pro domácí porod může mít každá žena jiný. Může jít o preferenci klidného a bezpečného prostředí i strach z porodnického násilí. O tom Refresher psal ve dvou rozsáhlých článcích – první se zabýval samotnou podstatou porodnického násilí a druhý přinesl výpovědi žen, které jej zažily.

22. února 2022 11:30 Čas čtení 11:04 Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít

Socioložky Anna Durnová a Eva Hejzlarová rovněž provedly šetření, jehož cílem bylo zjistit důvody a preference žen rodících doma. „Šetření ukázalo, že si většina žen rizika spojená s volbou domácího porodu uvědomuje a že s těmito riziky aktivně pracuje,“ komentují výsledky studie autorek.

Za primární důvody pro volbu domácího porodu ženy uváděly provádění rutinních zásahů v porodnicích, chování personálu a vysokou míru medikalizace českého porodnictví a zdravotnictví obecně. „Až poté přichází na řadu jako důvod vlastní přesvědčení či osobnostní nastavení. S motivací ‚chtěla jsem mít kontrolu nad tím, co se děje a kdo mi péči poskytuje‘ souhlasilo 79 % dotázaných, 71 % pak odpovědělo, že jim porod v domácím prostředí přišel jako racionální volba po zvážení všech pro a proti,“ dodávají socioložky.

18. února 2023 8:30 Čas čtení 6:52 Skákání na břiše rodičky jako na trampolíně. Zakázaná metoda se v Česku stále využívá, její důsledky mohou být fatální Skákání na břiše rodičky jako na trampolíně. Zakázaná metoda se v Česku stále využívá, její důsledky mohou být fatální

Podrobné statistiky, které by udávaly přesný počet žen v ČR rodících doma, chybí. V minulosti se ovšem odhadovalo, že tuto možnost volí 20 až 30 % rodiček.

Domů
Sdílet
Diskuse