Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
24. února 2023 10:45
Čas čtení 0:49

Ústecká zoo musela kvůli nemoci utratit obě mláďata geparda štíhlého

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ústecká zoo musela kvůli nemoci utratit obě mláďata geparda štíhlého
Zdroj: Wikimedia Commons/Bernard DUPONT/volně k užití

Ústecká zoo musela utratit obě mláďata geparda štíhlého kvůli metabolickému onemocnění kostí. Narození mláďat bylo velkým úspěchem v chovu tohoto druhu vzhledem k obtížnosti jejich rozmnožování v zajetí.

Mláďata se v ústecké zoologické zahraně narodila loni v říjnu, první bylo uspáno před měsícem, ve středu bylo po konzultaci s veterinářem rozhodnuto i o utracení druhého. Mluvčí zoo Veronika Schranková dnes v tiskové zprávě uvedla, že jde o poměrně časté onemocnění, které spočívá v nedostatečné mineralizaci kostní hmoty. 

23. února 2023 19:20 Čas čtení 0:53 Světový unikát v Plzni. Nově tam v zoo žije zmije pavoučí Světový unikát v Plzni. Nově tam v zoo žije zmije pavoučí

Přes veškerou snahu celého týmu se stav ani u druhého zvířete nepodařilo zvrátit. Byla nastavena léčba dle doporučení veterinárního specialisty, ale bohužel byla neúspěšná. „I u tohoto mláděte byla v důsledku nemoci diagnostikována dislokovaná zlomenina,“ doplnila mluvčí. Svou roli může u onemocnění sehrát i genetická predispozice.

Vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková uvedla, že i přes tuto smutnou zprávu považuje ústecká zoo narození mláďat gepardů štíhlých za velký úspěch. Samice, která rodila poprvé, získala zkušenosti a byla tím i prokázána její plodnost. Rozmnožování gepardů v zajetí je totiž obtížné. Svědčí o tom nízký počet narozených mláďat v zoologických zahradách v posledním roce.

23. února 2023 19:30 Čas čtení 3:24 Viděli jsme Medvěda na koksu. Vyplatí se na něj jít do kina? Viděli jsme Medvěda na koksu. Vyplatí se na něj jít do kina?

Gepard štíhlý je nejrychlejším suchozemským tvorem. Dokáže vyvinout rychlost dosahující až 100 km/h. Jde o zranitelný druh, kterému hrozí nebezpečí vyhubení z důvodu změny životního prostředí, konfliktů s farmáři, lovu a velmi nízké genetické variability. Podle Sarah Durant z Londýnské zoologické společnosti dosahoval počet gepardů ke konci roku 2016 jen 7100 jedinců a populace má klesající tendenci.

Domů
Sdílet
Diskuse