Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2023 19:20
Čas čtení 0:53
Veronika Dlesková ČTK

Světový unikát v Plzni. Nově tam v zoo žije zmije pavoučí

ZAJÍMAVOSTI PLZEŇSKÝ KRAJ ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Od čtvrtka je v plzeňské zoologické zahradě k vidění pár zmije pavoučí. Jedná se o jediné vystavené exempláře na celém světě. Návštěvníci je mohou najít v expozici Království jedu.

Zmije pavoučí je vzácný druh hada, který se vyskytuje pouze v pohoří Zagros v Íránu a Iráku. Díky svému maskování je těžké ji vyhledat a pozorovat ve volné přírodě. Popsána tak byla až v roce 2006. Na svých webových stránkách to uvádí Zoo Plzeň, kde je toto zvíře od čtvrtka k vidění.

Zmije pavoučí je unikátní tvarem špičky ocasu, který připomíná pavouka. Had pomalu pohybuje ocasem v blízkosti své hlavy a láká na něj svou potravu, kterou jsou většinou ptáci. Podobnou taktiku a konec ocasu využívají i jiné druhy hadů. Žádný to ale nedovedl k dokonalosti tak, jak se to podařilo zmiji pavoučí. 

Zmije pavoučí.
Zmije pavoučí. Zdroj: Wiki Commons

„Je to naprosto bizarní, nádherný tvor. Na konci ocasu má výrůstek, který vypadá jako zadeček a nohy pavouka. Když má hlad, stočí se, dá ocas před hlavu a pavoukem na konci ocasu třepe, aby navnadil kořist. Pták, který myslí, že si uloví k snědku pavouka, se tak nakonec sám stane potravou této zmije,“ uvedl pro ČTK ředitel Zoo Plzeň Jiří Trávníček.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Chovatelé ze zoo podnikli v minulých letech pět expedic na území Íránu, aby unikátního živočicha našli, v přírodě ho ale spatřili jen jednou. Zoo Plzeň nakonec dostala hadí pár v roce 2021. Ve čtvrtek jej pak spolu s prostorným teráriem, které se stalo domovem hadího páru, představila veřejnosti. V současnosti jde o jediné dva exempláře vystavené veřejnosti na celém světě. 

Domů
Sdílet
Diskuse