Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová
25. února 2023 10:29
Čas čtení 0:43

Zelenskyj chce setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jednali by o ukončení války

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj chce setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, jednali by o ukončení války
Zdroj: TASR/AP

Peking vydal dvanáctibodový dokument, ve kterém vyzývá k mírovým jednáním. Na to zareagoval Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, který se chce setkat s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Úřady zatím nereagovaly.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že by se rád setkal s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Chce s ním projednat návrhy Pekingu na ukončení války na Ukrajině. „Opravdu chci věřit, že Čína nebude dodávat zbraně Rusku,“ komentoval. Čínské úřady zatím na výzvu k setkání nereagovaly, zmiňuje BBC.

24. února 2023 9:23 Čas čtení 1:31 Zelenskyj: Letošní rok bude pro Ukrajinu vítězný Zelenskyj: Letošní rok bude pro Ukrajinu vítězný

Zelenskyj uvedl, že by Čínou navržený plán byl přijatelný, pokud by vedl ke stažení Putinových vojsk ze všech okupovaných území. Ukrajinský prezident věří, že by jeho schůzka se Si Ťin-pchingem byla užitečná pro celosvětovou bezpečnost.

Západní představitelé jsou ale k návrhu skeptičtí, píše The Guardian. Joe Biden v pátek večer prohlásil, že představa, aby Čína vyjednávala o výsledku války, není racionální.

Čína zveřejnila plán, vyzývá v něm k mírovým jednáním

Čína vydala dvanáctibodový dokument, ve kterém vyzývá k mírovým jednáním a respektování národní suverenity. Plán však výslovně neuvádí, že by Rusko muselo stáhnout vojáky z Ukrajiny. Také odsuzuje používání jednostranných sankcí.

24. února 2023 6:00 Čas čtení 15:05 Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor)

Refresher se věnuje konfliktu na Ukrajině vyprovokovanému Ruskou federací od jeho začátku. Proto si připravil speciální vlákno věnované roku od začátku invaze. Pokud tě zajímá náhled na rok války ze strany mladé generace, klikni sem.

Domů
Sdílet
Diskuse