Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
24. února 2023 9:23
Čas čtení 1:31

Zelenskyj: Letošní rok bude pro Ukrajinu vítězný

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj: Letošní rok bude pro Ukrajinu vítězný
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek na první výročí začátku invaze Ruska na Ukrajinu přislíbil, že letos Ukrajinci zvítězí. První den invaze označil za nejdelší v životě. TASR o tom informuje podle zpráv agentury AP a Reuters.

„Takto to 24. února 2022 začalo,“ uvedl Zelenskyj. Vzpomínal přitom, jak k Ukrajincům před rokem poprvé promluvil. „Byl to nejdelší den našich životů. Nejtěžší den v našich novodobých dějinách. Vzbudili jsme se brzy a od té doby jsme nespali... Přežili jsme první den totální války. Nevěděli jsme, co přinese zítřek, ale rozuměli jsme, že o každý zítřek je třeba bojovat, a my jsme bojovali,“ připomněl.

24. února 2023 6:00 Čas čtení 15:05 Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor)

„Jsme silní, jsme připraveni na všechno. Porazíme každého... Hlavní závěr tohoto je, že jsme přežili. Nebyli jsme poraženi a uděláme vše pro to, abychom letos vyhráli!“ prohlásil ukrajinský prezident. „Miliony z nás si 24. února vybraly ne bílou, ale modro-žlutou vlajku. Žádný útěk, ale postavení se, odolávání a válčení. Byl to rok bolesti, smutku, naděje a jednoty,“ napsal Zelenskyj v pátek za svítání na sociální síti Twitter.


První výročí začátku invaze si v pátek ráno připomněl také americký prezident Joe Biden. „Před rokem si (ruský) prezident Putin myslel, že rychle obsadí Kyjev. Pak ale narazil na statečnost Ukrajiny a železnou vůli všech národů,“ napsal Biden na Twitteru.

V pátek 24. února 2023 si připomínáme výročí prvního roku od rozsáhlé invaze ruských vojsk na celé území Ukrajiny. Mezi Ruskou federací a Ukrajinou probíhá válka už od roku 2014, kdy Rusové spustili ofenzivu na Krymu a Donbasu. Zpracováváme pro tebe témata, která se dotýkají hlavně mladých lidí přímo na Ukrajině nebo třeba ukrajinských uprchlíků, kterých do České republiky za minulý rok přijelo na 400 tisíc. Všechny texty nalezneš pod hlavičkou Rok od invaze na Ukrajinu
23. února 2023 19:47 Čas čtení 0:43 Aktivisté nalili 340 litrů barvy před ruskou ambasádu v Londýně. Silnice se zbarvila do ukrajinské vlajky Aktivisté nalili 340 litrů barvy před ruskou ambasádu v Londýně. Silnice se zbarvila do ukrajinské vlajky

Na Ukrajině jsou na pátek naplánovány svíčkové vigilie a jiné vzpomínkové události, kterými si obyvatelé uctí tisíce obětí války. Objevily se obavy, že Rusko by v tento den mohlo proti Ukrajině podniknout další rozsáhlý raketový útok. Během noci se však v Kyjevě sirény nespustily. Vláda přesto doporučuje, aby školy vyučovaly online a lidé pracovali z domova. Začátek invaze si připomněli i v jiných zemích. V Paříži byla například Eiffelova věž nasvícena v barvách ukrajinské vlajky.

Domů
Sdílet
Diskuse