Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. února 2023 16:13
Čas čtení 1:15

Vláda navrhuje nižší valorizaci penzí, opozice plánuje „peklo“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda navrhuje nižší valorizaci penzí, opozice plánuje „peklo“
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Vláda plánuje změnit způsob, jakým dochází k valorizaci penzí kvůli inflaci. Opozice se proti návrhu silně ohrazuje a plánuje obstrukce.

Vláda chce snížit červnovou mimořádnou valorizaci penzí, navrhuje to v novele zákona, která se má ve Sněmovně projednávat v úterý. Opozice plánuje velké obstrukce, kterými chce schválení tohoto opatření zdržovat, hrozí i podáním ústavní stížnosti. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Otázkách Václava Moravce na ČT zdůraznil, že vláda chce tempo valorizace zmírnit, ne zrušit.

13. února 2023 9:16 Čas čtení 1:10 ČT: Třicátníci mají jít do důchodu až v 68 letech, vyplývá z vládního návrhu ČT: Třicátníci mají jít do důchodu až v 68 letech, vyplývá z vládního návrhu

Důchod stále poroste

Penze se mají kvůli inflaci mimořádně valorizovat od června. Podle nynějších pravidel by se zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by tak vzrostl o 1770 korun. Vláda navrhuje jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy.

„My jsme navrhli zmírnit tempo valorizace, ne ho zrušit. I pokud se podaří prosadit náš návrh, tak bude rekordní poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě – hrubé i čisté. Nikdy nebyl tak vysoký,“ zdůraznil Stanjura v Otázkách Václava Moravce.

Zbyněk Stanjura (ODS).
Zbyněk Stanjura (ODS). Zdroj: ODS

Odpor proti změně valorizace důchodů však Stanjuru nepřekvapil. Uvědomuje si také, že jde o nepopulární krok. Zástupci opozice už předem avizují, že bude v dolní komoře kvůli návrhu „peklo“.

Namístě je změna celého systému valorizace

Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová se domnívá, že vzorec, podle něhož se penze valorizují, by se měl změnit. Podobného názoru je například i nově zvolený prezident Petr Pavel. Poměr průměrné penze k průměrné mzdě stoupl poměrně rychle, a důchodci tak nebyli zasaženi inflační vlnou, protože díky platnému vzorci dostali plné kompenzace, na rozdíl od jiných skupin obyvatelstva. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Podle mého ten vzoreček nějakou revizi potřebuje. Naprosto dramaticky se navýšil poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě – pořád se pohyboval kolem čtyřiceti procent, teď je to procent padesát,“ upozornila Zamrazilová. V současné struktuře veřejných financí na to podle ní zkrátka nejsou peníze a takový skok nemůže penzijní systém ustát.

Domů
Sdílet
Diskuse