Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
20. února 2023 17:34
Čas čtení 1:44

Důchody porostou od června pomaleji, schválila to vláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchody porostou od června pomaleji, schválila to vláda
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k použití

Sněmovna by měla normu schvalovat na mimořádné schůzi 28. února. Poslanci ANO a SPD už ohlásili, že přijetí chtějí bránit.

Vláda v pondělí schválila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. ČTK o schválení informoval mluvčí kabinetu Václav Smolka. Kabinet Petra Fialy zdůvodnil omezení přidání peněz důchodcům snahou zpomalit zadlužování. Proti jsou poslanci ANO a SPD, kteří hodlají novelu blokovat.

Situaci musíme řešit zodpovědně, říká vláda

Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. 

„Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdybychom nezasáhli, přinesla by červnová valorizace obrovský dluh do státního rozpočtu. To si zodpovědná vláda nemůže dovolit. Úpravou valorizací směřujeme k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Je důležité, aby pomoc státu směřovala k lidem, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Předchozí mimořádné valorizace v loňském roce jim přinesly jen podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen,“uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by valorizace důchodů bez schválených úprav znamenala nárůst deficitu veřejných financí o více než 34 miliard korun v letošním roce a až 58 miliard v roce příštím. „Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,“ dodal.

Opozice plánuje obstrukce a blokování, protestují i odboráři

Sněmovna by měla normu schvalovat na mimořádné schůzi 28. února. Poslanci ANO a SPD už ohlásili, že přijetí chtějí bránit. Zmínili obstrukce a blokování. Někteří prohlásili, že pokud by byl zákon schválen, obrátili by se na Ústavní soud. 

„Vláda právě schválila zoufalý zákon, kterým hodlá jen v letošním roce připravit každého důchodce průměrně o 7000 korun. Záměr o to hanebnější, že jeho hlavním důvodem je fakt, že Zbyněk Stanjura (ministr financí, pozn. red.) přes naše varování vyčlenil ve státním rozpočtu na mimořádnou zákonnou valorizaci 0 korun,“okomentovala schválení zákona poslankyně a bývalá ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podle odborářů a zaměstnavatelů by norma mohla narušovat ústavnost. Zmiňovali případnou retroaktivitu i oslabení zásluhovosti. Ministerstvo práce v podkladech k novele uvedlo, že vyšší a střední penze se mají zvednout méně ve prospěch lidí s nižšími důchody. Zachovává se ale pravidlo, že vyšší penze se zvedne o vyšší částku.

Domů
Sdílet
Diskuse