Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
27. února 2023 9:41
Čas čtení 1:31

Na českých horách nasněžilo. Koukni, kam vyrazit na lyže nebo běžky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na českých horách nasněžilo. Koukni, kam vyrazit na lyže nebo běžky
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Během víkendového sněžení napadly na řadě míst až desítky centimetrů sněhu.

Do českých hor se po týdenní oblevě vrátila zima, během víkendu tam místy napadly až desítky centimetrů sněhu, podmínky pro lyžování se tak na většině míst výrazně zlepšily. Podle zjištění ČTK přijely do hor lyžovat tisíce lidí, v severních horách je situace příznivější i pro běžkaře. V Krkonoších se od pondělí na Černé hoře opět otevře 3,5 kilometru dlouhá sáňkařská cesta. V nejvyšším pohoří Česka ale hrozí i lavinové nebezpečí.

27. února 2023 7:30 Čas čtení 4:41 Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno

Lyžaři, běžkaři i sáňkaři vítáni

V plném provozu je největší krkonošské lyžařské středisko Špindlerův Mlýn, lyžuje se tam na téměř 26 kilometrech sjezdovek. Leží na nich 40 až 70 centimetrů sněhu, v provozu je všech šest lanovek a dále sedm vleků. Do SkiResortu Černá hora –⁠ Pec pod Sněžkou o víkendu přijelo přes třináct tisíc lyžařů a návštěvníků. Od pondělí je v provozu i sáňkařská cesta. Kvůli silnému sněžení stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších na třetí stupeň z pětibodové škály. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

Rušný víkend zažila zimní střediska v západních Krkonoších a Jizerských horách v Libereckém kraji. Na sjezdovky a do běžeckých stop tam vyrazily tisíce lyžařů. Lyžovalo se ve všech střediscích s výjimkou Javorníku u Liberce, zjistila ČTK. Kvalitní lyžování nabízejí i střediska v Deštném a v Říčkách v Orlických horách. V provozu mají všechny lanovky a vleky a otevřené jsou i všechny sjezdovky. Tamní vlekaři upravili i běžecké stopy. 

11. února 2023 6:00 Čas čtení 2:15 Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí

Šumava a Plzeňský kraj hlásí místy až přes třicet centimetrů prachového sněhu. Vleky, které v týdnu přerušily provoz, se tak znovu rozjely. V hlavním centru zimních sportů v kraji, v Železné Rudě, byly v provozu všechny areály. Lyžovalo se na Špičáku, Nad Nádražím, na Bevederu, Samotách, na Alpalouce, Weissově louce i na Goldhofu, jezdila i lanovka na Pancíř. Ideální podmínky zatím na Šumavě naopak nemají běžkaři. S úpravami stop se počítá v pondělí, pokud vydrží počasí. 

Podobně jsou na tom Krušné hory. Tam sice pro běžkaře upravili první kilometry stop, mnoho míst je ale vyfoukaných a některé úseky jsou stále beze sněhu. Většina sjezdovek je ale v provozu, dobré podmínky hlásí Klínovec nebo areál Plešivec. A nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky? Tam napadlo deset až třicet centimetrů, podmínky na svazích se zlepšily. Návštěvnost je ale slabší, důvodem jsou právě probíhající jarní prázdniny zdejších okresů –⁠ jejich obyvatelé totiž podle vedoucího střediska na Červenohorském sedle Martina Dubského odjíždějí jinam.

Domů
Sdílet
Diskuse