Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2023 6:00
Čas čtení 2:15
Adéla Ježková

Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí

Kam na běžky: Ráj běžkařů leží kousek od hranic. Najdeš tu kilometry tras a minimum lidí
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM ZA SPORTEM NĚMECKO
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe tip na běžkařský výlet!

Podle předpovědi počasí soudíme, že chceš-li ještě tuto zimu vyrazit na běžky, máš pravděpodobně jednu z posledních možností. Sníh pomalu roztává a dostatek dalšího, žel, už zřejmě moc nenapadne. Ovšem pokud na tento článek narazíš až v době, kdy po příznivých podmínkách na běžky nebude ani památky, nezoufej a ulož si ho na příští sezónu. Refresher ti totiž v rámci série Kam za sportem přináší tip na skvělé běžkařské trasy, které najdeš hned za rohem!

Náš běžkařský tip leží na hranicích s Německem. Výchozím bodem pro nás bude Bad Einsiedel – malá, řekněme, osada ve východních Krušných horách, kde se nachází parkoviště a lesní hostinec. Parkování tu mají vyřešené tak, že vhodíš 2 eura do příslušné pokladničky. Stojí to ovšem spíše na slušnosti a nikdo to tu nekontroluje. Pokud tak u sebe zrovna nebudeš mít eura, určitě se místní nebudou moc zlobit, když vhodíš alespoň české pade. 

Doporučeno
Most patřil k nejkrásnějším českým městům, kvůli uhlí ho ale vláda vyhodila do povětří. Křivdu si nese stále s sebou Most patřil k nejkrásnějším českým městům, kvůli uhlí ho ale vláda vyhodila do povětří. Křivdu si nese stále s sebou 7. února 2023 6:00

Bad Einsiedel leží pouhé dva kilometry od českých hranic. Z Mostu, Chomutova, Litvínova či Ústí nad Labem se sem autem dostaneš do hodiny, z Prahy ti to pak zabere zhruba hodinu a půl. Z Bad Einsiedelu nebo Seiffenu jezdí také spojení do Deutscheinsiedelu a sousední české obce Mníšek.

Tip: Úpravu a přístupnost konkrétních tras na německé straně si můžeš zkontrolovat tady. Upravené trasy v Česku pak pravidelně monitorují Mapy.cz v modulu „zimní mapa“
běžky
Zdroj: wintersport-im-erzgebirge.de/propagační materiál

Kilometry běžkařských tras a minimum lidí

Věř, že se sem vyjet vyplatí. Toto místo jsme si totiž zvolili hned z několika důvodů. Tím prvním jsou samozřejmě samotné běžkařské okruhy, kterých v místě najdeš hned několik. U Bad Einsiedel se rozprostírá celých 30 kilometrů tras – a to jak pro klasické běžkování, tak pro bruslení.

Doporučeno
Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny 4. února 2023 9:00

Jsou ideální jak pro začátečníky, tak pokročilé. Pokud se na běžkách teprve učíš, určitě oceníš lehký, dvoukilometrový okruh. Najdeš tu ale i pět, deset, či dokonce dvacet kilometrů dlouhá kolečka. Každý si zkrátka najde to své. Zároveň se nejedná o nějaké velké krpály, prostě pohodička.

Výhodou je také umístění tras v lese, tudíž když fouká, stromy tě hezky skryjí. A to přesto, že leží v nadmořské výšce 600 až 800 metrů a za příznivého počasí nabízejí nádherný výhled na celou oblast Schwartenbergu až do České republiky.

běžky sníh hory
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Druhým důvodem pro návštěvu tohoto místa je propojení německých běžkařských tras s těmi českými. Pokud tak toužíš po opravdu pořádném výletě, můžeš doběžkovat až k trase Klínská brána. I tady si přijdou na své jak ti, kteří preferují klasické běžkování ve stopě, tak ti, kteří rádi bruslí mimo stopu.

A třetím, neméně důležitým důvodem pro naši návštěvu u Bad Einsiedelu je množství lidí. V porovnání třeba se Šumavou je tady totiž ráj. Ano, určitě se tu s pár „fellow“ běžkaři pozdravíš, ale rozhodně nepůjde o takové zástupy jako v jiných, turističtějších střediscích. No, co ti budeme povídat! Je to tu zkrátka takřka dokonalé.

běžky sníh horyběžky sníh horyběžky sníh horyběžky sníh hory
Zobrazit galerii
(5)

Pokud ti po sportování vyhládne, kručení v břiše určitě zaženeš ve zmíněném lesním hostinci. Větší nabídku pak nalezneš třeba v nedalekém Seiffenu, případně pak na české straně na Klínech. Tam se mimochodem kromě restaurace (kam ale, pozor, nesmí psi) nachází i sjezdovka se čtyřmístnou lanovkou a ski a snowboard školou.

Doporučeno
Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná 14. ledna 2023 6:00

A v případě, že bys, až sundáš běžky, rád*a vyrazil*a ještě na pěší výlet, nezapomeň mrknout na naši pravidelnou sérii Kam na výlet. V blízkosti Bad Einsiedelu najdeš třeba Medvědí skálu, zaniklou osadu Königsmühle nebo Čertovu kapli u zámku Jezeří. 

Snad se ti sportovní tip líbil a vyrazíš s námi do přírody i příště.

Domů
Sdílet
Diskuse