Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2023 6:00
Čas čtení 3:24
Adéla Ježková

Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná

Kam na výlet: Co leží za horou Raná? Zas Raná
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher ti přináší tip na sobotní výlet.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

U příležitosti volebního víkendu ti přinášíme další tip na výlet do přírody. Čím jiným se totiž odměnit za splnění občanských povinností než výhledem na naši krásnou zemi! Tentokrát na ni budeme shlížet z výrazné trojvrcholové hory v Českém středohoří s jednoduchým názvem: Raná. A víte, co leží za ní? Zas Raná. Nebo tak alespoň praví tradovaný vtip.

A jak se k ní – nebo spíše pod ni – dostaneme? Kopec se nachází ve stejnojmenné obci v okrese Louny v Ústeckém kraji. Autem z Prahy tu budeš zhruba za hodinu, stejně tak třeba z Karlových Varů. Budeš-li chtít využít městskou hromadnou dopravu, autobusy sem jezdí jak z Prahy, tak Mostu, Loun či Teplic. 

Pokud pojedeš autem, doporučujeme zaparkovat na poměrně rozsáhlém a bezplatném parkovišti u restaurace Skleník. Odsud totiž budeme vycházet. Cesta na vrchol (nebo spíše vrcholy, jelikož – jak jsme již uvedli – Raná má vrcholy tři) je dlouhá zhruba kilometr a půl. Čeká nás převýšení zhruba 159 výškových metrů, což určitě není výstup na Everest, ale tváře nám možná malinko zčervenají. Ale věz, že to bude stát za to!

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

Nejdříve půjdeme po neznačené zpevněné cestě a poté se napojíme na modrou turistickou trasu, přičemž úchvatné výhledy nás čekají po celou dobu stoupání. Pro případné kochání si tak na výlet vyhraď alespoň hodinu času.

raná hora příroda výlet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Sopečná minulost

Kopec Raná leží v západní části chráněné krajinné oblasti České středohoří, které se rozkládá mezi Louny a Českou Lípou a je součástí Podkrušnohoří. Jedná se o čedičový kopec, který – podobně jako sousední kopce – vznikl vyplněním trhliny horkým magmatem během sopečné činnosti v období mladších třetihor. 

Se svými 457 metry nad mořem je jedním z nejznámějších vrchů lounské části CHKO. Zároveň je proslulý skvělými povětrnostními podmínkami pro bezmotorové létání, jehož místní tradice sahá až do roku 1932, kdy kopec objevili studenti z leteckého spolku.

raná hora příroda výletraná hora příroda výletraná hora příroda výletraná hora příroda výlet
Zobrazit galerii
(4)

V blízkosti obce bylo dokonce zřízeno i letiště s hangáry, které uchovává historické letouny. Během válečného období tu své piloty školilo luftwaffe a po válce se na Rané vyškolilo 962 pilotů, kteří tu v roce 1946 provedli neuvěřitelných 41 367 startů. Jak připomíná web Ranská hora, pro tuto průkopnickou minulost si vrchol zasloužil u plachtařů přezdívku „kolébka českého a československého plachtění“. 

Doporučeno
Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda 26. listopadu 2022 6:00

Centrum paraglidingu ve středu Čech

Posléze v 70. letech začali kopec využívat rogalisté, které v 90. letech vystřídali paraglidisté. Raná je centrem – kromě turismu a cyklistiky – paraglidingu a rogalového létání i nyní. Není se čemu divit, bezlesý povrch kopce je na tento druh sportu ideální. Právě paraglide je totiž pro širokou veřejnost nejsnazší podobou létání. Pokud by tě tak něco podobného zajímalo, výšlap můžeš spojit s adrenalinovým zážitkem. Informace pro piloty i amatéry nalezneš například tady. Paraglidingových škol tu ale působí celá řada, za teplého počasí tu tak můžeš vidět klidně tři desítky padáků najednou.

Koná se zde i unikátní soutěž s názvem „Hop na sud“, kdy vyhrává ten pilot, kterému se podaří přistát na sudu piva – bez toho, aniž by se dotknul země. Když se mu to podaří, daný sud piva, tedy nějakých 50 lahví zlatavého moku, si může s radostí vypít. Pořádají se tu i třeba akce modelářů. Nicméně kvůli tomu, že se zde schází velké množství zájmových skupin, tu občas dochází k nepovolenému táboření. 

raná hora příroda výletraná hora příroda výletraná hora příroda výletraná hora příroda výlet
Zobrazit galerii
(7)

Kromě letectva je Raná známá také tím, že se jedná o evropsky významnou lokalitu díky hojnému výskytu sysla obecného. Toho je údajně v jarních a letních měsících možno nakrmit i z ruky. Pro syslí komunitu a výskyt i dalších ohrožených živočichů patří Raná – spolu s protilehlým kopcem Oblík – k nejvýznamnějším přírodním lokalitám v Čechách. Sysli ani letecká historie ale nejsou to prvotní, za čím jsme sem přijeli. Hlavní je nádherný výhled, který nás díky kruhovitému tvaru hory obklopuje doslova ze všech stran.

Doporučeno
Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy Oáza klidu a pohádková atmosféra v dojezdové vzdálenosti od Prahy 13. srpna 2022 6:00

Výlet na kuželovitou Ranou je opravdu nevšedním zážitkem. Za dobré viditelnosti je odsud vidět na celé České středohoří či Krušné i Doupovské hory. Možná uvidíš i Ještěd. Člověk se tu cítí jako by stál v samém středu republiky. Zvlášť krásné je to tu tehdy, když místní stepní pláně zezlátnou dotykem slunečních paprsků. Nejdříve vystoupáme k prvnímu vrcholu, kde se nachází cedule Klubu českých turistů s výškovým bodem a úložnou krabicí. Tady najdeš tužku a notes – můžeš tu tak zanechat i jinou stopu než tu na zemi. 

raná hora příroda výlet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Poté můžeme sejít ještě na druhé vyhlídkové místo. Na cestu dolů máme dvě možnosti – buď můžeme jít tou stejnou cestou, nebo sejdeme zkratkou. Jedná se nicméně o dost náročnější cestu, která není příliš vhodná pro děti a starší osoby. Je to velmi úzká cestička, kde musíš skákat z kamene na kámen. Scházení touto zkratkou nedoporučujeme zejména tehdy, když je zem rozbahněná po dešti nebo zledovatělá či zasněžená.

Pokud ti po té samé kráse vyhládne, přímo v Rané se nachází restaurace Ponorka, větší výběr ale určitě najdeš v nedalekých Lounech. A pokud budeš chtít výstup na horu s něčím spojit, v naší Refresher výletové sérii nalezneš spoustu dalších tipů. V Ústeckém kraji jsme již navštívili třeba Medvědí skálu, zaniklou osadu Königsmühle, Bezručovo údolí nebo Čertovu kapli nedaleko zámku Jezeří.  

Doufáme, že se ti dnešní výlet líbil a připojíš se k nám i v budoucnu!

Domů
Sdílet
Diskuse