Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2022 9:00
Čas čtení 3:42
Adéla Ježková

Kam na výlet: Zaniklá osada Königsmühle se před okolním světem ukrývá v tajemném krušnohorském údolí

Kam na výlet: Zaniklá osada Königsmühle se před okolním světem ukrývá v tajemném krušnohorském údolí
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Pojď s námi na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Refresher tě dnes opět vezme na výlet do přírody. Vydáme se do tajuplných míst, kde kdysi stávaly domy, běhaly děti a štěkali psi. Ze života už tu ale mnoho nezbylo. Tam, kde stály domy, zbyly ruiny. Kde se proháněly děti, se dnes prohání už jen tajemná meluzína. Vyrážíme do zaniklé krušnohorské osady Königsmühle.

Doporučeno
Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky 29. října 2022 6:00

Königsmühle (nebo česky také Königův či Králův mlýn) leží asi dva kilometry jihovýchodně od obce Loučná pod Klínovcem v okrese Chomutov v Krušných horách. Z Prahy se sem autem dostaneš za zhruba hodinu a 45 minut, za hodinu a půl pak třeba z Ústí nad Labem či Plzně. Nejblíže to mají ti, kteří bydlí v okolí Karlových Varů a Chomutova – ti v autě stráví lehce přes půl hodinu.

Auto je nejlepší nechat zaparkované v části obce s názvem Háj. Žádné prostorné parkoviště jsme sice v místě nenašli, nebyl ale problém zaparkovat podél silnice (samozřejmě tam, kde to není zakázané!). Do osady se dostaneš zhruba jeden a půl kilometru dlouhou pěšinou, kolem které jsou všeho všudy jen a jen louky. A také tři metry hluboký úvoz. Až do údolí za žádných okolností nejezdi autem!

Cesta městskou hromadnou dopravou je do Loučné pod Klínovcem o trochu složitější, ale když se chce, všechno jde. Jezdí sem například autobus z Božího Daru (kam se pohodlně dostaneš z Karlových Varů).

Až na konec světa do Königsmühle

Opravdu „krušné“ Krušné hory začali lidé osidlovat již na počátku 14. století. Pohoří nejprve neslo název „miriguidi“, což znamená „temný les“. Až posléze oblast dostala pojmenování Erzgebirge podle místní dominantní těžby rudy. Právě díky nerostnému bohatství se Krušné hory staly pro lidi atraktivními a začali zde zakládat osady. Až z 90 % šlo přitom o Němce.

konigsmuhle
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Mezi Hájským kopcem a současnou silnicí číslo 223 podobně vznikla i osada Königsmühle, která měla v roce 1860 53 obyvatel a celkem sedm domů. O deset let později to bylo už o sedm méně, ale jak připomíná web Königsmühle land and art, historické informace jsou z této oblasti kusé, a tak na ně nelze 100% spoléhat. 

Domů
Sdílet
Diskuse