Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2023 9:00
Čas čtení 2:29
Adéla Ježková

Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny

Kam na výlet: Mimozemsky vypadající rozhledna Růženka nabízí kruhovitý výhled do krajiny
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Pojď s Refresherem na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Na dnešním výletě se vydáme do obce s romantickým názvem Růžová k rozhledně s ještě romantičtějším názvem Růženka. Byť se jedná o rozhlednu, o žádný velký výšlap tentokrát nepůjde, pokud si tedy potřebuješ trochu odpočinout, tento výlet je pro tebe!

Víska Růžová leží mezi Děčínem a Českou Kamenicí, jen kousek od Hřenska a německých hranic. Autem z Prahy se sem dostaneš zhruba za hodinu a půl, z Ústí nad Labem do 40 minut a z opačné strany z Liberce zhruba do hodiny. Využít můžeš také hromadnou dopravu s přestupem v Děčíně, odkud do Růžové (na zastávku Růžová 1) jezdí autobus.

Vyrazíš-li do Růžové autem, nejlepší je zaparkovat u kostela – a pokud se nic nezmění, parkování je tu zdarma. Přímo od kostela zároveň vede červená turistická cesta s názvem „Pastevní – Petřínská – Ovocná stezka“, ze které se později napojíme na zelenou naučnou stezku Růžová. Ta nás dovede až k rozhledně. Jedná se o necelý kilometr s převýšením zhruba 81 výškových metrů. Vidíš? Žádný extra výšlap to není. Tuto sobotu volíme pohodičku. 

Tip 💡
Na rozhlednu Růženku můžeš vyrazit také z druhé strany, a využiješ tak jen zelenou NS Růžová. Ta mimochodem vede delším okruhem až třeba ke zřícenině Dolského mlýna.

Rozhledna s mimozemským vzezřením 

Do Růžové jsme nevyrazili kvůli túře, ale za architekturou. Rozhledna Růženka, která se tyčí na Pastevním vrchu vysokém 402 metrů nad mořem, je totiž vizuálně úplně jiná, než jsme zvyklí u klasických českých rozhleden. Až ji uvidíš, nepřekvapí tě, že jí místní přezdívají chobotnice. 

rozhledna vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Návrh rozhledny pochází z libereckého architektonického studia Mjölk. „Vizuální koncepce vyhlídky navazuje na estetiku sopečných kuželů nedalekých kopců a vojenských řopíků prvorepublikového opevnění. Poměrně jednoduchou železobetonovou konstrukci doplňují čedičové bloky, které vytváří plynulý přechod mezi terénem a betonovou částí stavby. Na venkovním povrchu vyhlídky je instalovaná nerezová síť, která má sloužit jako vegetační opora,“ popisují stavbu její autoři, Ondřej Horáček a Matyáš Prošek.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Obec Růžová – a především pak paní starostka – o realizaci projektu opravdu stála, nechala proto vyhlásit veřejnou sbírku, ve které se postupně sešlo zhruba 300 tisíc korun. Jména všech, kteří na rozhledu přispěli, jsou zveřejněna v jejím interiéru. Slavnostně otevřena pak Růženka byla v dubnu roku 2018 a ještě týž rok získala titul Rozhledna roku.

Možná malá, ale zato originální!

Přestože se jedná o rozhlednu, možná tě překvapí, jak je ve skutečnosti docela malinká. Její celková výška je zhruba šest metrů, přičemž vyhlídková podesta je nad terénem pouze dva metry. I přesto ovšem Růženka otevírá třistašedesátistupňový výhled na horizont. Spatřit můžeš stolové hory v Sasku, skály v okolí Pravčické brány, Milešovku či Děčínský Sněžník. A to všechno skrz roztomilé kruhovité otvory. 

rozhledna vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Právě kruhovitá okna jsou zde umístěna opravdu rafinovaně. Pastevní vrch byl totiž od pradávna turisticky vyhledávaným místem s okouzlujícím kruhovým výhledem. Stával tu také větrný mlýn a později i vyhlídková restaurace Hubertus. Ani jedno už ale v místě nenajdeš. Mlýn shořel v roce 1868 a hospoda pak o 64 let později.

Teď už ti musí stačit pouze Růženka, kříž z roku 1809, odpočinkové místo, studánka, příroda, výhled a klid. Co dalšího ale na výletě potřebuješ? A co víc, všechno z toho je zdarma. Během pár let by Růženka zároveň měla obrůst popínavými rostlinami a začlenit se tak podle autorů „do tvarosloví okolní úchvatné krajiny“.

Tip 💡
Pokud se budeš chtít provětrat ještě o trochu déle, okolí Růženky je pro výlety jako stvořené. Podívat se můžeš například k větrnému mlýnu Růžová, na Růžovský vrch do národní přírodní rezervace Kaňon Labe. 

Pokud ti po výletě k rozhledně vyhládne, hned v Růžové nalezneš dvě restaurace. Větší výběr pak najdeš v České Kamenici nebo Hřensku. Věříme, že sis výlet za architektonickou zvláštností s roztomilým jménem Růženka užil*a a na výlet se přidáš i příště!

rozhledna vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse