Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. února 2023 20:34
Čas čtení 2:02

Praha nedodržuje zdravotní normy pro oxid dusičitý, tvrdí spolek. Limity WHO byly překročeny na všech místech měření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha nedodržuje zdravotní normy pro oxid dusičitý, tvrdí spolek. Limity WHO byly překročeny na všech místech měření
Zdroj: Unsplash/Matt Boitor

Dvacet lokalit, dvacetkrát překročený limit oxidu dusičitého v ovzduší. Měření spolku Senzorvzduchu společně s německou asociací Deutsche Umwelthilfe e.V vykázalo nepěkné výsledky.

Čistý vzduch aby v Praze člověk pohledal. Minimálně co se částic oxidu dusičitého týká. Důkaz přinesla nezávislá organizace Senzorvzduchu, která ve spolupráci s německou asociací Deutsche Umwelthilfe e.V měřila v posledním roce obsah výše zmíněné látky na dvaceti stanovištích v centru města. Ve všech měřeních byly překročeny limity WHO, nejhorší situace byla naměřena v ulici Plzeňská u domu 38a a na křižovatkách ulic Sokolská a Ječná u I. P. Pavlova. 

9. listopadu 2022 21:11 Čas čtení 0:33 Jak znečištěná je Praha? Toto jsou světová města s nejhorším ovzduším Jak znečištěná je Praha? Toto jsou světová města s nejhorším ovzduším

Na mapě, kterou organizace vytvořila, je jasně vidět, že znečištění oxidem dusičitým (NO₂) je značné. Měření probíhalo pasivními vzorkovači z plastových trubiček umístěných na dvaceti místech, které se pravidelně měnily. Absorpci následně analyzovali vědci z laboratoře Passam ag ve Švýcarsku, kam nakonec docestovalo 240 vzorkovačů. Celou mapu najdeš na webu zde.

Na Plzeňské byl limit překročen i pětkrát

Nejhůře dopadlo měření na stanovišti Plzeňská 38a, kde bylo zjištěno v ročním průměru 56,3 µg/m3 látky. Jedná se o překročení doporučení WHO o 46,3 µg/m3 a překročení o 16,3 µg/m3 látky nad zákonným limitem. 

„Již z pouhého optického posouzení vzorkovače každý měsíc bylo vždy patrné, že se jedná o jednu z dopravně nejzatíženějších lokalit splňujících všechny podmínky ‚hot spotu‘, tedy úzký uliční kaňon s budovami po obou stranách, do mírného kopce zde stoupá 17 000 vozidel za 24 hodin,“ komentoval zjištění spolek.

Druhé nejhorší místo bylo u náměstí I. P. Pavlova. „Roční průměr tohoto stanoviště je 53,7 µg/m3, tedy 13,7 µg/m3 nad zákonným limitem a 43,7 µg/m3 nad doporučeným limitem dle WHO. Jedná se rovněž o dopravně mimořádně těžce zatíženou lokalitu s 29 300 vozidly za 24 hodin,“ dodali výzkumníci s tím, že se v místě nachází hned několik škol. Podle spolku je množství oxidu dusičitého v oblasti podobných institucí a nemocnic alarmující.

Oxid dusičitý zabíjí

Zdravotní hledisko je tématem, které by se nemělo zanedbávat. Podle spolku se tak však děje. „Oxid dusičitý má každoročně v Praze na svědomí několik stovek předčasných úmrtí. V Praze je situace nejhorší z celé České republiky. Evropská komise vede s hl. městem Prahou od roku 2016 aktivní řízení pro porušování předpisů ohledně neplnění zákonných limitů (...),“ řekl k situaci předseda spolku Michael Lažan v tiskové zprávě.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

„V našem hlavním městě není vůbec vyvíjeno úsilí o zlepšení kvality ovzduší. Zavedení nízkoemisní zóny (NEZ), která omezuje vjezd do regionu vozidlům, jež nejvíce znečišťují ovzduší, byla odmítnuto a zavedení mýtného systému je v nedohlednu,“ dodal s tím, že vozidla nejvíce znečišťují vzduch. „Každý den v Praze vyprodukujeme 20 tun oxidů dusíku, z čehož činí NO₂ asi 2–5 tun,“ komentuje podíl aut na znečištění.

O situaci se ví dlouho. Například studie českého vědeckého týmu z Akademie věd a ČVUT publikovaná v recenzovaném časopise Atmosphere varovala již v roce 2021, že emise oxidu dusičitého v hlavním městě Praze nadále překračují doporučení Světové zdravotnické organizace i Evropské unie, napsal web Městem na kole.

Domů
Sdílet
Diskuse