Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti AAU.
17. března 2023 15:30
Čas čtení 3:03
Sponzorovaný obsah

Jak vybrat vysokou školu krok za krokem

Jak vybrat vysokou školu krok za krokem
Zdroj: Anglo-American Univeristy
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Máš pocit, že ti z výběru vysoké školy vybuchne mozek? Přečti si, jak najít tu správnou.

S výběrem správné vysoké školy si láme hlavu celá řada středoškoláků. Řada z nich má dokonce evropské studijní i profesní ambice. Nebojí se jít studovat do zahraniční ani investovat do školného. Naráží však na překážku v podobě velkého množství nabídek univerzit, které není snadné porovnat. S růstem a pestrostí nabídky roste totiž i nejistota, zda bude investovaný čas a peníze stát za výsledek. 

Na otázku, podle čeho se rozhodovat při výběru vysoké školy, narazila i osmnáctiletá Jana. V článku popisuje, jaké si stanovila priority a co jí nakonec pomohlo s rozhodnutím.

Stanovení priorit je základ

„Když jsem si začala zjišťovat, jaké vůbec existují možnosti, netušila jsem, že je nabídka až tak rozsáhlá. Soukromé univerzity se samozřejmě snaží o sebeprezentaci, což se jim ve většině případů daří na jedničku. Pro běžného uchazeče těch informací ale může být zkrátka moc. Postupně jsem se přestala orientovat úplně a snažila jsem se spíše najít nějaký zdroj, který kvalitu institucí hodnotí s nezúčastněným odstupem,“ vysvětluje Jana, která by v budoucnu ráda pracovala v zahraničí.

Anglo-American Univeristy, AAU
Zdroj: Anglo-American Univeristy

Kvůli tomu je pro Janu rozhodující, jak univerzita pomůže posílit její postavení na extrémně konkurenčním trhu uchazečů o zahraniční pracovní pozice. Klíčová je pro ni hlavně mezinárodní orientace univerzity a možnost studia v cizích jazycích. Pokud jí vysoká škola nabídne příležitost nasbírat nadnárodní zkušenosti, tím lépe. 

Orientace v žebříčku vysokých škol

V rozhodování Janě nakonec pomohl nástroj, který tyto požadavky zvládne porovnat napříč nabídkou vysokých škol v Česku i zahraničí. Je jím online mezinárodní žebříček univerzit U-Multirank. „Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. Díky žebříčku jsem si udělala poměrně detailní představu o tom, co jaké vysoké školy nabízí a jestli je to zrovna to pravé,“ vysvětluje.

Orientace v žebříčku je přitom velmi jednoduchá. Stačí kliknout na tlačítko „Jak nalézt svou nejlépe vyhovující univerzitu“ a vybrat si studijní stupeň (např. základní či bakalářské studium) a obor.

u-multirank
Zdroj: Anglo-American Univeristy

Následuje výběr země. Například Jana sice chce získat mezinárodně uznávaný diplom, ale zároveň by si přála zůstat v Česku nebo sousedním Rakousku. Proto zaškrtává tyto dvě země.

u-multirank
Zdroj: Anglo-American Univeristy

U-Multirank jí v této fázi doporučil pět vhodných škol, dvě rakouské a tři české. Posledním krokem je vybrat si, která z následujících preferencí je pro ni nejdůležitější:

  • Dobrá výuka a kvalitní studenti
  • Je oblíbená studenty
  • Univerzita je silná ve výzkumu
  • Univerzita je zaměřena mezinárodně

Vybírá mezinárodní zaměření a U-Multirank jí na základě tohoto rozhodnutí doporučí jako první volbu Anglo-American University v Praze.

u-multirank
Zdroj: Anglo-American Univeristy

Silné postavení této univerzity z hlediska úspěchu na mezinárodním pracovním trhu si pak může ověřit v detailním hodnocení školy. AAU si například vysloužila čtyřikrát „áčko“. Autoři žebříčku ji ocenili především za počet postdoktorandských pracovních míst, počet kreativních a uměleckých výstupů školy, počet zahraničních přednášejících a stupeň studentské mobility. V loňském roce pak figurovala v hodnocení U-Multirank jako jedna ze 14 nejlepších českých vysokých škol a na prvním místě mezi soukromými.

studuj na aau
Mezinárodní žebříček U-Multirank byl loni zveřejněn už po deváté. AAU v něm zaujala prestižní místo po boku celkem 2 202 vysokoškolských institucí z 96 světových zemí. Hodnocení probíhá v pěti hlavních kategoriích – výuka, výzkum, transfer znalostí, internacionalizace a regionální zapojení. Autorem hodnocení je nezávislé konsorcium v čele s německým Centre for Higher Education (CHE).
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Anglo-American University (@aauprague)

Jak poznat univerzitu blíže

Na základě výsledku z U-Multirank se Jana rozhodla o AAU zjistit více informací. Vzhledem k vysokému školnému se zaměřila na možnosti získání stipendia, aby se ujistila, že pro ni bude studium dostupné.

Dalším krokem bylo ověření akreditace školy a stability managementu i profesorského sboru. Konkrétně se obrátila na kalifornské sdružení Western Association of Schools and Colleges (WASC), kde zjistila, že má AAU jeho platnou akreditaci. „Netušila jsem, že je i v Praze možné získat univerzitní titul, který má stejnou váženost a relevanci jako třeba na univerzitě v Berkeley. Vím, že i vzhledem ke svým plánům do budoucna jsem se rozhodla správně,“ dodává.

AAU jako první evropská vzdělávací instituce získala v roce 2016 prestižní americkou akreditaci WSCUC, která akredituje tak věhlasné univerzity, jako jsou Stanford, University of California, Berkeley nebo Chapman, s níž má AAU společný MBA program.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Anglo-American University (@aauprague)

Posledním krokem na cestě za výběrem nejvhodnější vysoké školy je vypravit se na ni osobně. Janu při osobní návštěvě zaujalo mezinárodní prostředí, kterým škola převyšuje zřejmě všechny ostatní v ČR, a plnohodnotná vysokoškolská akreditace z USA. Příjemné poznání pro osmnáctiletou studentku bylo nejen to, že škola má svůj kampus v Praze, ale také že se rozkládá přímo v centru města na Malé Straně v krásném Thurn-Taxisově paláci.

Jako hlavní benefit si však vyhodnotila, že výuka probíhá kompletně v angličtině, což přispívá i k velmi rozmanité národnostní skladbě úspěšných absolventů. Ti se skládají z 80 národností a stejně tak dominuje mezinárodní profesorský sbor.

Domů
Sdílet
Diskuse