Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
3. března 2023 15:28
Čas čtení 0:49

Miloš Zeman: Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Miloš Zeman: Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zeman okomentoval vládní návrh o snížení červnové valorizace důchodů. Naznačil, že souhlasí s opozicí.

Poslanecká sněmovna v pátek již čtvrtý den jedná o penzích. Téma nyní otevřel i dosluhující prezident Miloš Zeman, a to na tiskové konferenci po setkání s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou. Informuje o tom ČTK. 

„Chtěl bych zcela jednoznačně říci, že dobrý stát má poskytovat podporu těm, kteří se ještě nebo už nemohou bránit. V první skupině jsou děti, v druhé jsou důchodci a samozřejmě také zdravotně postižení,“ řekl prezident. Dodal, že jestliže stát šetří na důchodcích, tak to není dobrý stát.

Opozice obstruuje

Spor spočívá ve snížení červnové valorizace důchodů. Jak jsme ti v Refresheru dříve vysvětlili, pokud se vládní návrh schválí, starobní penze by měla od června stoupnout v průměru o 750 korun. Původně se ale předpokládal vzrůst o 1770 korun. Stát tím chce ušetřit za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. V opačném případě by se podle vlády poměr důchodů k průměrné mzdě zvyšoval, což by státní pokladnu neúměrně zatížilo.

Opozice tomu nyní brání obstrukcemi. Místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček například poukázal na hrozbu zrušení vládní novely Ústavním soudem, na který se chce opozice v případě přijetí návrhu obrátit, a na nutnost doplatit důchody penzistům zpětně. Poslankyně Klára Dostálová zase uvedla, že vláda naplňuje státní pokladnu z peněz seniorů.

Domů
Sdílet
Diskuse