Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
15. února 2023 18:50
Čas čtení 1:09

Důchody se v červnu zvýší, růst se ale zmírní. O kolik si tvoji prarodiče přilepší?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchody se v červnu zvýší, růst se ale zmírní. O kolik si tvoji prarodiče přilepší?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ačkoliv se důchody od června kvůli inflaci opět mimořádně zvýší, jejich růst se zmírní.

Starobní penze by mohla od června stoupnout v průměru o 750 korun. V praxi to znamená, že všichni důchodci dostanou plošně přidáno 400 korun, a k tomu ještě vzroste procentní část penze ve výši 2,3 procenta. Ze středeční tiskové konference, na které vystoupil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), informovala ČTK.

Vláda by měla poslat návrh do sněmovny příští týden, změny legislativy ale poté musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident. 

Průměrná výše starobního důchodu by tak v červnu měl překročit hranici 20 tisíc korun. Pro srovnání, v lednu činila podle ministerstva v průměru 19 438 korun. Důvodem zvedaní penze je inflace, tedy růst cen a služeb. Změna by se měla dotknout zhruba 2,37 milionu lidí, kteří podle dat České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) aktuálně pobírají starobní důchod. 

Vláda prosazuje výrazně nižší růst důchodů

Důchod se skládá ze dvou částí. Tou první je solidární základní výměra, která je pro všechny stejná. Druhou položku penze představuje zásluhový procentní díl. Ten se vztahuje na odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci (tedy kompenzaci negativního dopadu růstu cen) se navyšuje jen zásluhový díl. 

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Kabinet Petra Fialy totiž kvůli vysokým výdajům upravil valorizační vzorec. Důchody se tak sice kvůli inflaci zvýší, ale méně, než teď nařizuje zákon. Jak připomíná ČTK, podle odborníků i některých politiků si kvůli nynějším pravidlům méně polepší lidé s nízkou penzí, kteří zdražování pociťují víc. 

Vláda přitom chystá i další změny v důchodovém systému. Jde například o zvýšení věku odchodu do důchodu, a to z původních 65 let na 68 let. Týkat by se to mělo hlavně dnešních třicátníků a čtyřicátníků, avšak věkový limit ještě není finální. Základní parametry penzijní reformy plánuje koalice zveřejnit už příští měsíc. Více se dozvíš v samostatném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse