Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
4. března 2023 14:29
Čas čtení 0:36

V roce 2035 bude obézní každý čtvrtý člověk na světě, předpovídá studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V roce 2035 bude obézní každý čtvrtý člověk na světě, předpovídá studie
Zdroj: Unsplash/Christopher Williams/volně k užití

Až 51 procent populace by v roce 2035 mohlo trpět nadváhou nebo obezitou. Varuje před tím Světová federace pro obezitu. Do té doby hrozí až zdvojnásobení dětské obezity. Největší zvýšení se týká chudších zemí Afriky a Asie.

Světová federace pro obezitu zveřejnila studii, která předpovídá strmý nárůst obezity. Pokud se nezlepší preventivní a léčebná opatření, celosvětový ekonomický dopad obezity dosáhne do roku 2035 4,32 bilionu dolarů (95 bilionů Kč) ročně. Většina světové populace (51 %) bude ve zmiňovaném roce žít s nadváhou, obézní bude každý čtvrtý člověk.

Největší zvýšení je u dětí

Do té doby hrozí až zdvojnásobení dětské obezity, u které je nárůst rychlejší než u dospělých. Z deseti zemí, u kterých se předpokládá největší zvýšení hodnot, je devět z nich ze států s nízkými či středními příjmy. Jedná se o země Afriky a Asie. Obezita je spojená s řadou zdravotních problémů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění či cukrovka.

24. ledna 2023 19:07 Čas čtení 1:29 Obézních dětí je v Česku stále více. Od roku 1991 jejich počet stoupl osmkrát Obézních dětí je v Česku stále více. Od roku 1991 jejich počet stoupl osmkrát

„Nebudeme-li řešit obezitu dnes, riskujeme vážné následky v budoucnosti. Znepokojující je, že míra obezity nejrychleji roste u dětí a dospívajících. Pokud budeme jednat společně nyní, máme možnost pomoci miliardám lidí v budoucnu,“ upozornila prezidentka Světové federace pro obezitu Louise Baur.

Domů
Sdílet
Diskuse