Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
24. ledna 2023 19:07
Čas čtení 1:29

Obézních dětí je v Česku stále více. Od roku 1991 jejich počet stoupl osmkrát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obézních dětí je v Česku stále více. Od roku 1991 jejich počet stoupl osmkrát
Zdroj: Unsplash.com

V roce 1991 byla dvě procenta dětí v populaci obézní, nadváhu jich mělo zhruba sedm procent. Podle studie z roku 2021 bylo obézních dětí asi 16,4 procenta, nadváhu mělo dalších 9,6 procenta.

Více než čtvrtina dětí v Česku měla podle studie z roku 2021 nadváhu nebo obezitu. Obézních dětí bylo asi 16,4 procenta, nadváhu mělo dalších 9,6 procenta. Proti roku 1991 přibylo obézních dětí téměř desetinásobně, situaci ještě zhoršil covid-19. Informace zazněly na semináři k dětské obezitě v Senátu. Zástupci ministerstva školství a zdravotnictví se chtějí situací zabývat, změnit by se mohlo školní stravování nebo výuka tělocviku. Informuje ČTK.

„Od roku 2016 došlo k obrovskému vzestupu více než o třetinu. Alarmující data by měla být základem koordinovaného postupu,“ uvedl senátor Bohuslav Procházka (KDU-ČSL), který je pediatrem a dětským kardiologem. Varovné je podle něj také to, že obézních dětí je v současné době víc než těch, které mají nadváhu.

Obecně se nadváha či obezita posuzuje podle Body Mass Indexu (BMI), který se počítá z váhy a výšky. Například u desetiletého chlapce s průměrnou výškou asi 140 centimetrů je normální váha do 39 kilogramů, nadváha do 44 kilogramů a obezita nad 44 kilogramů.

„Obezita a nadváha nejsou primárně medicínským problémem. Je to společenský problém. Pandemie covidu vše ještě akcelerovala,“ uvedl dětský kardiolog z Fakultní nemocnice Plzeň Petr Jehlička. Děti se méně hýbaly kvůli nařízené distanční školní výuce a zákazu kroužků, část se po této vynucené pauze nevrátila ani do sportovních oddílů.

V roce 1991 byla dvě procenta dětí v populaci obézní, nadváhu jich mělo zhruba sedm procent. Procházka upozornil, že ve věkové skupině jedenáctiletých a třináctiletých dětí v předloňské studii měla jen o něco více než polovina dětí normální hmotnost. Lékaři jich sledovali více než 4300.

Ministerstvo školství chce na konci března zveřejnit výsledky studie České školní inspekce ohledně fyzické zdatnosti dětí. Podle jeho údajů více než 50 procent učitelů, kteří tělocvik fakticky učí, nemá aprobaci pro jeho výuku. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové by pomohlo zlepšit špatný vztah k tělocviku u některých dětí, které se mu vyhýbají, tak, že by se jim neklasifikoval, ale hodnotil slovně.

Změny podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) čekají i školní stravování. Do dvou let chce změnit spotřební koš, který určuje, z jakých potravin mají ve školách, ale i v nemocnicích nebo domovech pro seniory vařit. Připravuje také metodiku, jak změnu do provozu zapracovat. „Do půl roku doufám, že vznikne konkrétní obrys legislativních změn,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse