Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. března 2023 13:28
Čas čtení 1:41

Gruzínská vláda stáhla kontroverzní „ruský zákon“. Tisíce lidí dál protestují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gruzínská vláda stáhla kontroverzní „ruský zákon“. Tisíce lidí dál protestují
Zdroj: TASR/AP/Zurab Tsertsvadze

Ve středu v Tbilisi protestovaly tisíce lidí proti zákonu o zahraničních agentech. Police zatlačila demonstranty vodními děly a slzným plynem, protesty ale dále pokračují, přestože vláda návrh zákona dnes stáhla.

V Tbilisi tisíce lidí demonstrovaly proti zákonu o zahraničních agentech, který připomíná ten ruský z roku 2012. Vládní strana „Gruzínský sen“ v reakci na silné protesty zákon ve čtvrtek stáhla. Opozice chce však v protestech pokračovat, dokud zákon nebude oficiálně zrušen a nebudou propuštěni ti, kteří byli při demonstracích zajati. „Protest není jen o zákoně, ale i o ruské povaze strany ‚Gruzínský sen‘. Nevěřím jim ani tomu, co říkají,“ napsala opoziční politička Helen Khoshtaria na Twitter.

Návrh zákona, který v úterý pohodlně prošel parlamentním prvním čtením, by nařizoval všem organizacím, které jsou z více než 20 % financované ze zahraničí, aby se registrovaly jako „zahraniční agenti“, jinak by platily vysoké pokuty. Kritici tvrdí, že by zákon omezil svobodu médií a podkopal úsilí země vstoupit do Evropské unie. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Policie proti demonstrantům v druhý den protestů použila slzný plyn, vodní děla a zábleskové granáty. Protestanti nesli vlajky Gruzie, EU i Ukrajiny a před budovou parlamentu v Tbilisi skandovali „Ne ruskému zákonu“. Na výzvu hlavní opoziční strany zablokovali i hlavní ulici Rustaveli.

Evropská unie právě posuzuje žádost Gruzie o status kandidátské země. Evropští politici návrh zákona odsoudili. „Přijetí zákona o zahraničním vlivu není kompatibilní s cestou EU, kterou si přeje většina Gruzínů,“ napsal na Twitter Charles Michel, předseda Evropské rady. Podle posledních průzkumů, který zmiňuje The Guardian, 85 % Gruzínů podporuje členství Gruzie v EU. 

Prezidentka Gruzie Salome Zourabichvili v úterý řekla, že pokud se k ní návrh zákona dostane, bude ho vetovat. Parlament ale může její veto přehlasovat. Vyjádřila také solidaritu s protestujícími: „Symbolizujete svobodnou Gruzii, Gruzii, která svoji budoucnost vidí na Západě. Nenechte nikoho vzít vám tuto budoucnost,“ citoval političku Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse