Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
11. března 2023 12:00
Čas čtení 1:05

Česko zasáhl silný vítr. Padají stromy a některé domácnosti jsou bez elektřiny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhl silný vítr. Padají stromy a některé domácnosti jsou bez elektřiny
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)

V sobotu v Česku platí výstraha před sněhovými závějemi a silným větrem. Na horách může v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy téměř síly orkánu.

Výstraha před velmi silným větrem platí zejména pro Kraj Vysočina a části Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje, kde se očekává severozápadní vítr s nárazy 70 až 90 km/h. Meteorologové tam vyhlásili vysoký stupeň nebezpečí, v těchto oblastech může být ztížená chůze a hrozí nebezpečí úrazů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Pro zbytek republiky platí nízký stupeň nebezpečí.

vítr
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Lidé bez elektřiny, problémy v dopravě 

Už v noci na sobotu hasiči uklízeli ze silnic desítky popadaných stromů, někde narušily i elektrické vedení. Podle České televize jsou bez elektřiny tisíce lidí. Mnoho stromů popadalo i na železniční tratě. České dráhy upozornily na řadu nesjízdných tratí, kromě Vysočiny i ve středních a jižních Čechách.

V nadmořských výškách od 500 m n. m. na severu země se očekává tvorba závějí a sněhových jazyků. V Libereckém a Královéhradeckém kraji proto některé vozovky mohou být nesjízdné.

Co doporučují meteorologové? 

Výstraha před silným větrem platí pro celé Česko. Kromě regionů na západě Čech, kde bude vítr slábnout již v sobotu po poledni, končí výstraha v sobotu v 19:00.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

ČHMÚ proto doporučuje omezit vycházení a jízdy autem, nechodit do lesa, nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení a sledovat meteorologické a dopravní zpravodajství. Lidé by také měli upevnit volně položené věci venku a zajistit okna. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových oblastí.

Domů
Sdílet
Diskuse