Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. března 2023 19:16
Čas čtení 1:13

Švýcarsko odmítá poslat zbraně Ukrajině. Neutralita je důležitější než kdykoli předtím, uvedl prezident

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Švýcarsko odmítá poslat zbraně Ukrajině. Neutralita je důležitější než kdykoli předtím, uvedl prezident
Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner

Švýcarský prezident Alain Berset obhajuje kontroverzní zákaz transferu švýcarských zbraní na Ukrajinu.

Neutralita Švýcarska je důležitější než kdykoli předtím, uvedl švýcarský prezident Alain Berset v rozhovoru pro nedělní vydání týdeníku Neue Zürcher Zeitung am Sonntag, přičemž hájil kontroverzní zákaz transferu švýcarských zbraní na Ukrajinu. Informuje o tom TASR.


„Švýcarské zbraně se nesmí používat ve válkách,“ prohlásil Berset, jehož slova citovala tisková agentura AFP.


Dlouholetá tradice neutrality Švýcarska je předmětem vášnivých diskusí od vojenského napadení Ukrajiny ruskými silami v únoru 2022.

12. března 2023 18:00 Čas čtení 0:41 Prezident Pavel navštíví Ukrajinu v dubnu, dohodl se na tom dnes se Zelenským Prezident Pavel navštíví Ukrajinu v dubnu, dohodl se na tom dnes se Zelenským

Zakazuje jakýkoli export zbraní

Švýcarsko, které není členem EU, sice následovalo kroky tohoto bloku v oblasti sankcí vůči Moskvě, ale v otázce vojenské neutrality zatím projevilo menší flexibilitu.


Tato bohatá alpská země navzdory tlaku ze strany Kyjeva a svých spojenců nadále brání zemím, které vlastní zbraně švýcarské výroby, v jejich reexportu na Ukrajinu.


Bern na základě zákona o vojenském materiálu, který zakazuje jakýkoli reexport, pokud se přijímající země nachází v mezinárodním ozbrojeném konfliktu, dosud zamítl již žádosti Německa, Španělska a Dánska.


Berset v daném rozhovoru zdůraznil, že tato politika je založena na „závazcích vůči míru, humanitárnímu právu i zprostředkování dialogu, pokud je to možné“.

12. března 2023 16:56 Čas čtení 1:24 Šéf wagnerovců Prigožin: Chci kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Oznámil to v „dramatickém“ videu Šéf wagnerovců Prigožin: Chci kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Oznámil to v „dramatickém“ videu

Výzvy ke zrušení neutrality

Role Švýcarska jako sídla Mezinárodního výboru Červeného kříže, země, v níž byly podepsány Ženevské úmluvy, i evropského ústředí OSN „se odráží v našich zákonech včetně těch, které se týkají vývozu zbraní“, řekl Berset.


„Ochrana zákona o humanitárních a lidských právech i Ženevských úmluv se může někomu zdát bezpředmětná, ale je důležitější než kdykoli předtím,“ řekl švýcarský prezident a varoval, že „by bylo mimořádně nebezpečné hodit tyto základní principy přes palubu“.


Berset vyjádřil přesvědčení, že k ukončení války na Ukrajině je třeba přistoupit k jednáním s Ruskem, a to „čím dříve, tím lépe“. Prezident zároveň odsoudil „válečné šílenství v určitých kruzích“ ve Švýcarsku, které se projevilo výzvami ke zrušení švýcarské vojenské neutrality.


Ta však „neznamená lhostejnost“ a může se „přizpůsobit“ situaci, řekl Berset, přičemž poukázal na „bezprecedentní sankce“, které Švýcarsko uvalilo na Rusko.

Domů
Sdílet
Diskuse