Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
12. března 2023 16:56
Čas čtení 1:24

Šéf wagnerovců Prigožin: Chci kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Oznámil to v „dramatickém“ videu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Šéf wagnerovců Prigožin: Chci kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Oznámil to v „dramatickém“ videu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Jevgenij Prigožin ve skutečnosti sní o tom, že se stane Putinovým nástupcem, tvrdí poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Jevgenij Prigožin, šéf ruské soukromé vojenské společnosti známé jako wagnerovci, která bojuje na Ukrajině, oznámil, že chce v roce 2024 kandidovat na úřad ukrajinského prezidenta. Toto oznámení zveřejnil v sobotu na svém účtu na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Zprávu přinesl také portál amerického týdeníku Newsweek a další média.


Prigožin ve videu zveřejněném na Telegramu uvedl, že má „politické ambice“ a příští rok se „rozhodl ucházet o úřad prezidenta“. Oblečený v polní uniformě na neznámém místě a za zvuků střelby udělá Prigožin ve videu dramatickou pauzu a pak upřesní, že chce kandidovat na „prezidenta Ukrajiny“.

Nemá však ukrajinské občanství a vede kruté boje proti ukrajinským vojákům ve městě Bachmut. To jsou jen dvě fakta, která naznačují, že Prigožinovo oznámení je ironie nebo jen popíchnutí, píše Newsweek.

Prý chce ve skutečnosti vystřídat Putina

Šéf wagnerovců dále ve videu řekl, že pokud porazí současného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho předchůdce Petra Porošenka, „pak bude vše v pořádku a munice už nebude potřebná“.


Prigožin si totiž opakovaně stěžoval ruskému ministerstvu obrany, že od něj nedostává k boji proti Ukrajině dostatek munice. V jiném videu v sobotu dokonce prohlásil, že wagnerovci potřebují 10 000 tun munice měsíčně, mají-li vyhrát boj o město Bachmut na východě Ukrajiny.


Heraščenko napsal, že Prigožinova sdělení o politických ambicích „mají odvrátit pozornost od jeho politických ambicí v Rusku, protože sní o tom, že se tam dostane k moci a případně se stane Putinovým nástupcem“.


Zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny má spory s ruským ministerstvem obrany a kritizuje způsob, jakým Moskva vede invazi na Ukrajině. Šíří se také fámy, že Prigožin by se rád dostal v Rusku k moci a vystřídal v prezidentském úřadě Vladimira Putina, připomíná Newsweek.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Podle bezpečnostních analytiků se wagnerovci zodpovídají přímo ruskému ministerstvu obrany a následně Kremlu v čele s Vladimirem Putinem, Rusko však opakovaně odmítlo jakékoli napojení na dnes již notoricky známou skupinu žoldnéřů.

Domů
Sdílet
Diskuse