Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. března 2023 21:20
Čas čtení 0:39

Zemřel významný filozof českého původu Ernst Tugendhat. Brněnskému rodákovi bylo 93 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel významný filozof českého původu Ernst Tugendhat. Brněnskému rodákovi bylo 93 let
Zdroj: strandfilm-Produktions GmbH/Pandora Film Verleih

Ve věku 93 let zemřel německý filozof českého původu Ernst Tugendhat, oznámila to v pondělí jeho rodina. TASR převzala zprávu z tiskové agentury DPA.

Tugendhat byl považován za jednoho z nejvýznamnějších současných filozofů, zejména v oblasti analytické filozofie jazyka. Narodil se v roce 1930 v Brně. Jeho rodina v roce 1938 utekla před nacisty do Švýcarska, později do Jižní Ameriky. Po druhé světové válce studoval na Stanfordově univerzitě v Kalifornii klasickou filologii. V roce 1949 se vrátil do Evropy a studoval filozofii Martina Heideggera.

30. listopadu 2022 18:22 Čas čtení 1:31 Noční můra studentů filozofie se vyplnila. Nový objev má monstrózní objem Noční můra studentů filozofie se vyplnila. Nový objev má monstrózní objem

Po několika pedagogických pobytech ve Freiburgu, Tübingenu, Heidelbergu, v Institutu Maxe Plancka ve Starnbergu a na Svobodné univerzitě v Berlíně se v roce 1992 vrátil do Jižní Ameriky a začal učit v chilském hlavním městě Santiago. Některé Tugendhatovy přednášky se zapsaly do dějin filozofie, včetně jeho úvodu do lingvisticko-analytické filozofie. Začátkem 70. let Tugendhat přemosťoval anglosaskou analytickou školu s kontinentální evropskou metafyzikou a transcendentální filozofií, cituje TASR DPA.

20. srpna 2022 6:00 Čas čtení 4:54 Kam na výlet: Poznej zblízka architektonický skvost vilu Tugendhat Kam na výlet: Poznej zblízka architektonický skvost vilu Tugendhat

Ernst Tugendhat pocházel z bohaté židovské rodiny, která si najala německého architekta Ludwiga Miese van der Roheho, aby jí v Brně postavil ikonické funkcionalistické sídlo, vilu Tugendhat. Stavba je od roku 2002 zapsána na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Domů
Sdílet
Diskuse