Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 11:56
Čas čtení 3:12

Dotace ke snížení nerovností žen a mužů na trhu práce příliš neposloužily, upozorňuje NKÚ

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dotace ke snížení nerovností žen a mužů na trhu práce příliš neposloužily, upozorňuje NKÚ
Zdroj: DALL-E 2

Projekty firem byly zaměřeny pouze na informovanost o problematice rovnosti žen a mužů. Z kontroly NKÚ vyplývá, že peníze od státu byly v řadě případů zneužity.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nedávno prověřoval peníze vynaložené na takzvané genderové audity. Jedná se o dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie, které v letech 2014 až 2021 směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce. Jak ale vyplývá z pondělního oznámení NKÚ, svému účelu příliš neposloužily. Kontroloři uvedli, že podmínky k čerpání peněz nastavilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) tak, že příjemci na dotace mohli dosáhnout, aniž bylo zřejmé, jakých cílů chtějí dosáhnout. 

Kontrola ověřovala 14 projektů z celkem 68, které byly poskytnuty z operačního programu Zaměstnanost 2014–2020 a spolufinancovány ze státního rozpočtu. Objem prověřených peněz činil 40 milionů korun.

Účelem podpory bylo mj. snížit rozdíly v odměňování a riziko obtěžování na pracovišti, omezit nerovný přístup k pracovním pozicím (tzv. skleněný strop) nebo usnadnit slučitelnost pracovního a soukromého života. „Z kontroly NKÚ však vyplynulo, že projekty směřovaly převážně pouze k informovanosti o problematice rovnosti žen a mužů a u některých zaměstnavatelů k vytvoření interních předpisů,“ konstatuje úřad ve své tiskové zprávě. 

Až půl milionu na školení o stresu

Dotace podle kontroly přispěly k naplnění účelu jen nevýznamně: všechny podmínky splnilo pouze osm procent z kontrolovaného objemu. V zavádění konkrétních opatření po skončeném auditu pokračovalo jen 14 procent firem či organizací. „MPSV nesledovalo skutečný přínos dotací a podmínky pro nakládání s nimi nastavilo tak, že příjemci mohli peníze čerpat, aniž by bylo zřejmé, jakých cílů chtějí dosáhnout. U čtyř projektů zjistil NKÚ nezpůsobilé výdaje v souhrnné výši 1,6 milionu Kč,“ uvádí kontrolní úřad.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

MPSV také údajně schvalovalo žádosti o podporu navzdory tomu, že neznalo totožnost auditované organizace. Týkalo se to 54 procent organizací z vybraného vzorku projektů. Navíc v 11 procentech případů byla auditována zcela jiná organizace, než byla uvedena v žádosti o podporu.

Ministerstvo v řadě případů proplatilo firmám vzdělávání, které ani nesouviselo s genderovou problematikou. Někdy dokonce nebylo pro konkrétní zaměstnance potřebné a využitelné. NKÚ poukázal na příklad stavební společnosti s deseti zaměstnanci, z nichž pět vykonávalo dělnické nebo technické profese. Firma uspořádala v průběhu dvou let 19 školení za celkem 503 000 korun. Šlo ale spíše o témata jako prezentační dovednosti, sebeřízení, time management nebo stres a jeho odstraňování.

MPSV s některými závěry kontroly nesouhlasí

Přestože ČR dlouhodobě řeší problematiku nerovnosti v odměňování mužů a žen za stejnou práci, u více než jedné čtvrtiny auditovaných organizací nebyla tato oblast vůbec prověřována. „Docházelo totiž k paradoxním situacím, že tyto dobrovolně auditované organizace, jejichž cílem by mělo být v případě zjištěných nedostatků či slabých míst jejich následné odstranění, odmítly poskytnout informace o výši odměn na jednotlivých pozicích,“ pokračuje NKÚ. 

Jak se v Česku projevuje fenomén gender pay gap, kdy ženy za stejnou práci dostávají nižší výplatu než muži? V samostatném článku o genderových nerovnostech jsme se podívali na konkrétní částky a mnohdy se lišily až o desítky tisíc korun. Zatímco muž pracující v informační a komunikační činnosti v Česku vydělá kolem 73 tisíc, žena na stejné pozici bere přibližně o třetinu méně, tedy zhruba 50 tisíc korun. Nerovnost v České republice přitom, možná paradoxně, roste s vyšší pracovní pozicí a bohatším krajem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí na webu uvedlo, že s některými nálezy kontrolorů nesouhlasí. Většina podpořených projektů podle něj ovlivnila reálné změny v otázce rovného postavení mužů a žen na trhu práce. „Kontrolovaný projekt již ale skončil a kritéria nového projektu jsou nastavena jinak,“ doplnil resort.

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

Resort se domnívá, že úřad nezjistil žádné systémové chyby ani porušení právních předpisů. „Řadu uvedených praktických výtek MPSV samo reflektuje a v rámci podpory v novém programovém období jsou již většinou zohledněny především zpřesněním zaměření výzev, zvyšováním nároků na měření dopadů projektů, a tím i posilováním účelného a efektivního nakládání se zdroji ze státního rozpočtu i EU,“ uvedlo MPSV, které zároveň přislíbilo, že dodatečně provede hloubkovou kontrolu u projektů, u nichž NKÚ zpochybnil vynaložené výdaje. 

Ministerstvo dodává, že k nerovnostem žen a mužů pomohlo skrze rozšíření dětských skupin a další forem služeb péče o děti. „Konkrétně jde o částku v celkové výši přes 8 miliard Kč, což představuje více než 90 % všech prostředků poskytnutých na téma rovnosti žen a mužů v rámci tohoto programu,“ doplnilo ministerstvo s tím, že naprostá většina nyní existujících téměř 1 500 dětských skupin vznikla díky této podpoře. „Dětské skupiny vytváří chybějící kapacity pro nejmenší děti v ČR, umožňují ženám návrat na trh práce a tím pádem pomáhají bojovat proti hlavní příčině nerovného postavení žen,“ vysvětlil resort na závěr.

Řešení rovných příležitostí mužů a žen mnohdy spočívá v bourání genderových stereotypů spojených s návratem matek z rodičovské na trh práce nebo sdílení rodičovské mezi partnery. V Refresheru jsme ti dříve přinesli pět dobrých příkladů ze zahraničí, které zlepší ženám pracovní trh a nastartují českou ekonomiku.

A co z toho budeme mít my všichni? Jak ukázala analýza poradenské společnost McKinsey & Company, vyšší zaměstnanost žen by do konce desetiletí mohla zvýšit HDP Česka o 500 miliard korun.
Zpět
Sdílet
Diskuse