Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová
24. března 2023 14:17
Čas čtení 0:34

Ze samčích buněk se narodily zdravé myši, může se jednat o budoucnost lidského rozmnožování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ze samčích buněk se narodily zdravé myši, může se jednat o budoucnost lidského rozmnožování
Zdroj: Pexels/Alexas Fotos/volně k užití

Vědeckému týmu z Japonska se podařilo geneticky upravit samčí myší buňky. Narodilo se sedm zdravých mláďat, úspěšnost celého procesu je ale velmi nízká. Lidem by tento způsob mohl pomoct při neplodnosti. Zároveň by umožnil potomky i stejnopohlavním párům.

Vědci oznámili úspěch na summitu o úpravě genomu v Londýně. Z vajíček vytvořených ze samčích mužských buněk se narodily zdravé myši. Podle časopisu Nature News by to jednou mohlo být možné i s lidmi.

Objev by mohl především pomoct osobám, které mají potíže s neplodností. Může se jednat i o způsob pro stejnopohlavní páry. Ty by byly přímo biologickými rodiči.

23. března 2023 6:00 Čas čtení 6:28 „Rušila jsem plány, abych nemusela ven se zhoršenou kůží.“ Atopický ekzém může bolet tělo i duši, co ho spouští? „Rušila jsem plány, abych nemusela ven se zhoršenou kůží.“ Atopický ekzém může bolet tělo i duši, co ho spouští?

Vědci použili kmenové buňky z myších samčích embryí nebo kožní buňky dospělých jedinců, které byly geneticky upraveny na tzv. indukované pluripotentní kmenové buňky. Z obou těchto typů může vzniknout jakákoliv tělesná tkáň.

Úspěšnost je příliš nízká, pochybnosti zůstávají

Kmenové buňky se kultivací s ovariálními buňkami změnily ve vajíčka. Vědci je následně oplodnili spermiemi a vložili do myších samic. Takto vzniklo 630 embryí, ale úspěšných jich bylo pouze sedm. Úspěšnost je tak zhruba jedno procento. Zůstávají pochybnosti, zda je něco takového možné s lidmi.

Domů
Sdílet
Diskuse