Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2023 v 6:00
Čas čtení 6:28
Ilona Hobzová

„Rušila jsem plány, abych nemusela ven se zhoršenou kůží.“ Atopický ekzém může bolet tělo i duši, co ho spouští?

„Rušila jsem plány, abych nemusela ven se zhoršenou kůží.“ Atopický ekzém může bolet tělo i duši, co ho spouští?
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Atopický ekzém je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, přesto bývá ve společnosti často tabuizován.

„Atopický ekzém mám úplně od malička. Děti se mě často bály a nechtěly se se mnou kvůli tomu kamarádit. Nikomu to nemám za zlé, je to u dětí úplně přirozená reakce. Spíš si myslím, že se o různých nemocech, poruchách a vlastně čemkoliv, co se zdraví týče, s dětmi málo mluví a málo vysvětluje.“ 

Tak Refresheru popsala jedna z pacientek pouhý zlomek svých zkušeností s atopickým ekzémem. Nemocí, která se kromě těla může neblaze podepsat i na duši. 

Psychika jako možný spouštěč i důsledek ekzému

U Markéty se atopický ekzém objevil poprvé, když jí byl pouhý rok. Dnes je jí dvaadvacet, za tu dobu poznala nemoc z mnoha úhlů. „Ekzém se u mě projevoval a projevuje různě. Momentálně je to nejvíc na rukou a pažích, kdy mám kůži zarudlou, suchou až do popraskání a různé svědivé vyrážky. Sem tam se objeví něco jinde po těle nebo i na obličeji. Neustále mě něco svědí. To už jsem se naučila za ty roky ignorovat, ale i tak se drbu jako pes,“ vypráví.

I když se Markétě v poslední době daří škrábání vlastního těla krotit, přiznává, že jsou chvíle, kdy to jde těžko. 

Co je atopický ekzém a jak se projevuje?

Jde o neinfekční zánět kůže, který často začíná v dětství a probíhá dlouhodobě s obdobím zhoršení a zlepšení. Patří mezi nejčastější kožní nemoci, postihuje až 7 procent osob. Jde o nemoc významně zhoršující kvalitu života. Akutní průběh ekzému se vyznačuje červenými skvrnami, pupínky a puchýřky, které splývají ve skupinky, jež jsou neostře ohraničené.

Na povrchu mohou být šupiny, oděrky ze škrábání, projevy mohou mokvat a potom se pokrývat strupy. Při chronickém průběhu jsou ložiska ekzému červená, hrubá, rozpraskaná (praskliny bývají na prstech, ploskách a dlaních). Může dojít k výpadu zevní třetiny obočí, pod očima bývá vráska a kolem očí hnědě zbarvená kůže.

U atopického ekzému totiž hraje stěžejní roli psychika. Zvýšená stresová zátěž může být jedním z primárních spouštěčů, ale i důsledkem této nemoci. „Když přijde nějaká stresová situace, v osobním životě nebo třeba zkouškové období, všechno snažení je tatam a ekzém si dělá, co chce,“ říká Markéta.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse