Všechny brambory jsou si rovny, jenom příprava některých je si rovnější. Nebo alespoň to vychází ze studie vědců z Harvardu, Cambridge, New Yorské Univerzity a Kuvajtu.
Celkem 205 107 mužů a žen, kteří na počátku experimentu neměli cukrovku, se přihlásilo před čtyřiceti lety do experimentu, který se stal jednou z nejkomplexnějších studií o konzumaci brambor a diabetu. Vědci jim nakázali konzumovat tři porce vařených, šťouchaných, pečených brambor nebo hranolek týdně. Výsledek ukázal, že první tři skupiny měly zvýšené riziko cukrovky 2. typu o pouhé jedno procento, zatímco u hranolek riziko vzrostlo až na 20 procent.
„Vyšší konzumace bramborových hranolek byla spojena s horší glukózovou tolerancí a sníženou citlivostí na inzulín. Tyto účinky by časem mohly zvýšit riziko rozvoje diabetu 2. typu,“ tvrdí podle National Geographic postdoktorand z Dánského onkologického institutu Patrik Pokharel. Ten se této studie neúčastnil, ale tvrdí, že potvrzuje výsledky jejich vlastních zjištění o bramborách.
Pokud si ale občas dáte hranolky k obědu, nemusíte se příliš bát. Podle studie je porce hranolek 115 až 170 gramů, což přibližně odpovídá velkým hranolkům z McDonald’s. Konzumace takové porce skoro každý druhý den znamenala nárůst rizika cukrovky a studie byla prováděna primárně na amerických občanech, kde je stravování ve fast foodech kulturní tradicí.