Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. března 2023 10:10
Čas čtení 0:58

Libanon se kvůli letnímu času ocitl ve dvou časových pásmech najednou. Lidé nevěděli, jakým časem se řídit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Libanon se kvůli letnímu času ocitl ve dvou časových pásmech najednou. Lidé nevěděli, jakým časem se řídit
Zdroj: WallpaperFlare/volně k užití

Rozhodnutí libanonské vlády odložit na poslední chvíli letní čas až do konce ramadánu způsobilo v zemi hromadný zmatek.

Dočasný premiér Nadžíb Mikátí se ve čtvrtek rozhodl odložit změnu času na 20. dubna místo plánované neděle. Ačkoli k tomuto rozhodnutí neuvedl žádný důvod, považuje se to za pokus získat si muslimy „na svou stranu“, píše deník Independent. Změna by totiž umožnila těm, kteří se postí během muslimského svatého měsíce, přerušit půst o hodinu dříve, přibližně v 18 hodin místo v 19 hodin.

Vlivná libanonská maronitská církev ale řekla ne. Prohlásila, že se rozhodnutí nepodřídí, jelikož neproběhly žádné konzultace ani nebyly zohledněny mezinárodní normy. Spor je podle stanice BBC ukázkou hlubokých rozporů v zemi, kde se politické pozice dělí mezi náboženské skupiny.

Nastal chaos. Lidé nevěděli, jakým časem se řídit

Nastal tak chaos. Lidé nevěděli, jakým časem se řídit. Zatímco veřejné instituce jsou teoreticky rozhodnutím vlády vázány, mnoho soukromých institucí, včetně televizních stanic, škol a obchodů, oznámilo, že rozhodnutí budou ignorovat a přejdou na letní čas podle dřívějšího plánu. Také letecká společnost Middle East Airlines uvedla, že časy odletů všech letů plánovaných z bejrútského letiště mezi nedělí a 21. dubnem budou o hodinu posunuty.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Dokonce i některé veřejné orgány odmítly vyhovět. Ministr školství Abbás Halabí v prohlášení uvedl, že rozhodnutí není právně platné, protože nebylo přijato na zasedání vlády.

Zmatek s časem vedl ke vtipkování o „muslimském“ a „křesťanském“ čase. Někteří uživatelé na sociálních sítích také sdíleli starou nahrávku libanonského skladatele a hudebníka Ziada Rahbáního o politicích v zemi: „Každý rok posouváte hodiny o hodinu dopředu a nás držíte o deset let zpátky.“

Domů
Sdílet
Diskuse