Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
28. března 2023 18:30
Čas čtení 4:01

Obrazem: „Bez humanitních věd si přestaneme rozumět.“ Učitelé v Praze stávkovali za vyšší platy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obrazem: „Bez humanitních věd si přestaneme rozumět.“ Učitelé v Praze stávkovali za vyšší platy
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Obrazem: Stávka vysokoškolských učitelů.

Zhruba tisícovka lidí se v úterý odpoledne v centru Prahy zúčastnila protestního pochodu proti nízkým platům vyučujících humanitních a sociálněvědních oborů na vysokých školách. Pochod se symbolicky konal na Den učitelů a zároveň v den narozenin Jana Amose Komenského. Učitelé vyzvali k řešení situace premiéra Petra Fialu (ODS). Protestní akce Hodina pravdy se konala i v dalších univerzitních městech v Česku a její účastníci žádali pro univerzity více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění mzdových tarifů mezi obory na vysokých školách.

„Politici by to jednoznačně měli vzít za své. Politiku totiž nejde brát za nějakou technokratickou správu, která přerozděluje finance. Má mít nějaké hodnoty, étos a vizi, a když je od toho odpojená, tak to není politika v pravém slova smyslu,“ uvedl pro Refresher bývalý předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikulář Minář, který stávku přišel podpořit. 

Stávka učitelů.Stávka učitelů.Stávka učitelů.Stávka učitelů.
Zobrazit galerii
(16)

Právě politici jsou však často těmi, již důležitost oborů shazují. Před několika dny internetem proběhly dva roky staré výroky poslance Marka Bendy o tom, že studenti sociologie jsou k ničemu. „Vysoké školy dnes produkují takové množství studentů obskurních oborů, které neučí ničemu jinému než jak nepřemýšlet o světě a nijak se s ním nezabývat, jako je sociologie, politologie, gender studies a tyhlety nesmysly. Produkuje to strašný množství osob, který jsou podle mě v životě úplně k ničemu,“ pronesl předseda pražské ODS, jehož slova se stala virálními až nyní po dvou letech. 

18. března 2024 16:30 Čas čtení 0:47 KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat?

„Jako první by se měla změnit důstojnost humanitních oborů, a to se bez peněz neobejde,“ uvádí na Palackém náměstí pár bývalých profesorů filozofické fakulty. Oba vidí za úpadkem oborů jejich podhodnocení. 

Lidé se začali shromažďovat na Palackého náměstí již před třetí hodinou a krátce po ní vyrazili na pochod od Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Pražském hradě. 

Na úvod pochodu organizátoři přítomným zopakovali požadavky na vládu ohledně výdělků na vysokých školách. Pak se z náměstí Jana Palacha vydal průvod směrem k právnické fakultě, kde se k němu přidali další účastníci. Poté směřoval před Úřad vlády ČR, kde účastníci pochodu předčítali z otevřeného dopisu pro premiéra, v němž ho vyzvali, aby se situací kolem platů vyučujících zabýval. Mimo jiné v dopise apelovali také na minulost Fialy, který se stal profesorem politologie a před vstupem do politiky působil několik let jako rektor Masarykovy univerzity v Brně a také vedl Českou konferenci rektorů. Také zopakovali, že pokud nebudou jejich požadavky přijaty, budou v protestech pokračovat.

„Myslím, že by se mělo začít tím, že práce pedagogů nebude finančně podhodnocená a obory budou mít dostatek docentů a profesorů, kteří ten obor vystudovali a budou mít vůbec možnost se tím uživit. Potom se ti lidé budou na vysoké školy vracet a někam ty obory celkově posouvat,“ uvedla pro Refresher studentka filozofické fakulty Barbora. Sama by v případě změny podmínek nad rolí pedagožky uvažovala.

25. února 2024 13:00 Čas čtení 2:57 Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno) Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno)

V čele průvodu valili stávkující obrovský balvan, který měl podle nich odkazovat na mytologického Sisyfa. Nesli také transparenty s nápisy jako „Bez sociálních věd si nebudeme rozumět“ nebo „Excelentní vědu za ostudné mzdy?“ Celý průvod na několik chvil zamezil dopravu na Staroměstské i Malostranské. 

Od sídla vlády zamířil pochod na Hradčanské náměstí u sídla prezidenta. Jako cíl si protestující toto místo vybrali kvůli soše Masaryka, který byl také filozof a věnoval se sociálním vědám, řekla ČTK za organizátory Petra Johana Poncarová. K soše se protestující symbolicky obrátili s dotazem, jak to udělal, že jeho akademickou dráhu nikdo nezpochybňoval.

„Jsem vysokoškolský pedagog tady na filozofické fakultě. V současné době jsou největší průšvih peníze. Chtít jakoukoliv reformu ve chvíli, kdy ji nejste schopná zaplatit, v situaci, kdy příjmy na vysokých školách jen klesají a klesají už dlouhou dobu, tak se bude těžko jakákoliv smysluplná reforma provádět a vždy skončíte jen u toho, že děláte jen to, co vám finance dovolí, a finance jsou špatné,“ říká jeden z návštěvníků. 

Kritiky sociálněvědních oborů vyzvali, aby své výtky adresovali i Masarykovi. Několikrát účastníci pochodu také provolávali „Máme smysl“, s odkazem na smysluplnost svých oborů. Kvůli protestu vysokoškolských pedagogů bylo dnes na některých fakultách Univerzity Karlovy děkanské volno, informoval předseda Akademického senátu FF UK Ondřej Švec.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Přišly jsme, protože jsme doktorandky, výuka nás začala bavit a rády bychom u ní zůstaly. Myslíme si ale, že ve chvíli, kdy člověk musí učit na vedlejšák, aby se uživil, se ta práce i částečně kvůli té frustraci nedá dělat tak kvalitně. Kvalita je přitom u takového zaměstnání naprosto zásadní,“ říkají stávkující Ema a Kateřina.

Nejdříve přednášky, potom revoluce

Studenti i veřejnost se mohli v dopoledních a brzkých odpoledních hodinách před pochodem účastnit přednášek a diskusí o důležitosti humanitních a sociálněvědních oborů a o jejich nynějším podfinancování. Program se konal mimo jiné na filozofické fakultě a fakultě humanitních studií. Přednášky na FF navštívily stovky lidí, řekla ČTK Poncarová. Do protestu se v Praze na UK podle informací na webu zapojily také fakulty evangelická, právnická a pedagogická.

Vysokoškolský odborový svaz vyhlásil podle předsedy Petra Baierla na dnešek symbolickou stávkovou pohotovost. Výstražná stávka byla podle akademika Františka Kratochvíla v plánu na FF Univerzity Palackého v Olomouci, které se účastnili i akademici z Ostravy a Brna. Protesty za vyšší mzdy zejména na filozofických fakultách se dnes podle organizátorů konaly v devíti městech. V pondělí organizátoři odhadovali, že se zapojí stovky vyučujících a studujících.

Cílem protestu je podpořit požadavky rektorů sdružených v České konferenci rektorů a Asociace děkanů FF. Rektoři požadují navýšení peněz pro vysoké školy na úroveň průměru Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tedy zhruba o deset miliard korun ročně více než nyní. Podle asociace by měly podfinancované fakulty letos dostat 1,4 miliardy korun, aby se situace stabilizovala.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) označil financování VŠ za dlouhodobě zanedbané. V pondělí avizoval, že se v úterý neformálně setká s premiérem Petrem Fialou (ODS) kvůli navýšení rozpočtu VŠ na odměňování pedagogů. 

Podle dokumentu, který minulý týden získala ČTK, by se mohl rozpočet univerzit na odměňování pedagogů letos mimořádně navýšit zhruba o 901 milionů Kč.

Na vzdělávání na veřejných VŠ je letos podle MŠMT určeno 30,9 miliardy Kč, meziročně o 2,3 miliardy více. Další peníze podle mluvčí úřadu Anety Lednové plynou univerzitám z dotací na výzkum a vývoj.

Domů
Sdílet
Diskuse