Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
30. března 2023 18:21
Čas čtení 1:54

„Nepřijde mi normální, že auta zabíjí lidi.“ Byli jsme na protestu Třicítky pro Prahu (Videoreportáž)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

V posledních týdnech se v Praze konají protesty ekologických aktivistů. Požadují, aby byla v centru Prahy snížena maximální povolená rychlost motorových vozidel na 30 km/h.

Protesty, které jsou většinou formou pochodů, pořádá aktivistická skupina s názvem Poslední generace. Ta požaduje, aby byla v Praze zavedena třicítka, tedy maximální povolená rychlost 30 km/h, což by vedlo k pomalejšímu provozu na silnicích, omezení hluku, čistšímu ovzduší a do města by se vrátilo bezpečí pro cyklisty či chodce.

Skupina argumentuje také tím, že obdobná opatření byla zavedena i v dalších evropských metropolích, jako je například Brusel nebo Paříž.


Poslední akce se konala tento týden. Pochod vedl z Dienzenhoferových sadů přes Jiráskův most a Ječnou až k Národnímu muzeu. Ještě v sadech se před začátkem protestu začali scházet účastníci, většina z nich si postupně oblékla oranžové reflexní vesty a připravovala si transparenty, na kterých stálo například „Třicítka pro Prahu“ nebo pražské statistiky usmrcených nebo zraněných vinou automobilu. 

29. března 2023 18:13 Čas čtení 1:28 Je TikTok hrozba? Ptáme se v Praze (Videoanketa) Je TikTok hrozba? Ptáme se v Praze (Videoanketa)


Pořadatelé, kteří byli pod bedlivým dohledem policie, později vyzvali k zahájení pochodu. „Máme dovoleno, že můžeme jít jen v jednom jízdním pruhu, tak to prosím dodržujte,“ vyzývali účastníky. „I řidiči mají svá práva,“ doplňovali ve vtipu. 


Akce se tentokrát zúčastnila zhruba stovka účastníků. „Zájem o toto téma roste. Na první akci nás bylo deset, dnes je už nás tu okolo stovky,“ uvedl pro Refresher News jeden z pořadatelů Michal Pech. 

Auta zabírají moc místa

Vysvětluje také, že kromě třicítky po Praze má skupina i další požadavky. „Chceme hlavně, aby to politici začali konečně řešit. Také by mělo konečně dojít k humanizaci pražské magistrály, dálnice okolo Národního muzea by prostě neměla vůbec existovat,“ dodává Pech.


Podle účastníků akce je situace v Praze momentálně nevyhovující. „Auta v Praze zabírají moc místa, jak na silnicích tak i na parkovištích,“ říká jeden z účastníků akce. „Blokuje to výstavbu cyklostezek a omezuje mě to,“ dodává pak. 

27. března 2023 20:05 Čas čtení 1:43 Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor) Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor)


„Auta jsou nebezpečná, občas někoho přejedou. Nepřijde mi normální, že to zabíjí lidi,“ říká další z účastníků. „Když tady je i jiná alternativa, než jsou auta, nevidím důvod, proč bychom ji neměli využívat,“ doplňuje ho pak další účastnice protestu.


Kromě účastníků samotného protestu se ale k pochodu přidávali i lidé, kteří se zavedením třicítky po Praze nesouhlasí. „Je to úplná blbost, kdybych měla jet třicítkou, tak se na místo, kam chci, stejně rychle dostanu pěšky,“ říká jedna z účastnic. „Je to omezování svobody, aktivisté chtějí z Prahy úplně dostat auta,“ říká další, který později v davu vykřikuje heslo „Stop šikaně řidičů“.

Celoplošně to nepůjde

Podle bývalého primátora a současného náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) je ale zavedení třicítky po Praze plošně složité. „Toto spadá do kompetence jednotlivých městských částí. Myšlenka, že by magistrát přišel s tím, že by městským částem nařídil, aby něco plošně zavedly, je sice zajímavá, ale v praxi by to asi úplně nefungovalo,“ vysvětluje.

„Zároveň ale nejsem proti zavedení nižší omezené rychlosti v některých čtvrtích,“ doplňuje Hřib. 

Jak to na demonstraci vypadalo? Co přesně účastníci protestu touží změnit? A jak reaguje protistrana nebo politici? Video je dostupné na webu Refresher News, ale i na YouTube kanále.
Domů
Sdílet
Diskuse