Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
3. dubna 2023 14:05
Čas čtení 0:49

Pařížané si odhlasovali konec elektrokoloběžek, Praha o tom také uvažuje. Co ty na to? (Anketa)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pařížané si odhlasovali konec elektrokoloběžek, Praha o tom také uvažuje. Co ty na to? (Anketa)
Zdroj: Xiaomicesko.cz, Unsplash/Alex Azabache

Pro zákaz sdílených elektrokoloběžek hlasovalo 90 % lidí v Paříži.

Ekologický způsob přepravy se zábavným prvkem, nebo nebezpečný dopravní prostředek?

Boom elektrokoloběžek slábne a řada měst zvažuje jejich omezení. Jedním z nich je i Paříž. Francouzi v neděli hlasovali v referendu o zákazu sdílených elektrických koloběžek. A jak to dopadlo? Drtivých 90 % odevzdaných hlasů bylo pro zbavení ulic francouzského hlavního města půjčoven elektrických skútrů. Informuje o tom britský deník The Guardian

Hlasování zapříčinil rostoucí počet nehod na elektrických skútrech. Jen za loňský rok kvůli tomu v Paříži zemřeli tři lidé a 459 lidí se při nehodách zranilo.

Vedení města se zavázalo, že se bude řídit výsledkem hlasování. Provozovatelé elektrických skútrů se však obávají, že zákaz by povzbudil další města k následování Paříže, čímž by jejich byznys krachl.

3. dubna 2023 12:55 Čas čtení 0:54 Dáme jídlo končí. Začíná růžová Foodora Dáme jídlo končí. Začíná růžová Foodora

Co Praha? 

S problémy se sdílenými elektrokoloběžkami se potýká také Česko. Zatímco Ostrava loni vydala vyhlášku zakazující jízdu na elektrokolech a elektrokoloběžkách v centrální pěší zóně, Praha je teprve ve fázi diskuzí.

Jak vyplývá z ankety deníku Metro.cz mezi radními městských částí, zvažuje se jejich regulace. „Půjčovny koloběžek mají poměrně vysoký tarif, takže je většinou nepoužívají obyvatelé Prahy k přepravě, ale slouží jen jako turistická atrakce. Na duben jsme svolali s provozovateli jednání, abychom s nimi domluvili jednotná pravidla. Současný stav je totiž neudržitelný,“ uvedl Ondřej Matěj Hrubeš za Prahu 6. 

Anketa:
Jsi pro zákaz elektrokoloběžek? 
Ano, překáží mi.
Ne, nevadí mi.
Nevím, nemám na to názor.
Ano, překáží mi.
86 %
Ne, nevadí mi.
9 %
Nevím, nemám na to názor.
4 %
Domů
Sdílet
Diskuse