Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lukáš Čelka
9. dubna 2023 v 8:27
Čas čtení 0:47

Farmaceutická firma tvrdí, že do roku 2030 bude existovat vakcína na rakovinu. Zdokonalit vývoj vakcín pomohla pandemie covidu-19

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Farmaceutická firma tvrdí, že do roku 2030 bude existovat vakcína na rakovinu. Zdokonalit vývoj vakcín pomohla pandemie covidu-19
Zdroj: TASR/AP

Nové vakcíny mohou v budoucnu zachránit miliony lidí.

Deník The Guardian píše, že podle expertů mohou už v příštím desetiletí vzniknout různé nové vakcíny, které způsobí převrat ve světovém zdravotnictví. Očkovat se podle nich v budoucnu budeme na rakovinu, kardiovaskulární či autoimunitní onemocnění.

8. dubna 2023 v 17:03 Čas čtení 0:46 Vědci varují: Povrchová teplota oceánů trhá rekordy. Zvyšuje se tím riziko extrémního počasí Vědci varují: Povrchová teplota oceánů trhá rekordy. Zvyšuje se tím riziko extrémního počasí

Za obrovský pokrok při vývoji vakcín můžeme přitom vděčit právě pandemii koronaviru, která svět sužovala poslední roky. Vědci totiž za 12 až 18 měsíců intenzivního vývoje vakcíny na covid-19 vylepšili své zkušenosti natolik, že nebýt pandemie, mohl by jim takový pokrok trvat i 15 let.

Hlavní lékař farmaceutické společnosti Moderna se pro The Guardian vyjádřil, že firma bude schopna nabídnout vakcínu téměř na všechny druhy chorob již za pět let. Podle jeho slov aktuálně vyvíjejí vakcíny na rakovinu, zaměřené na různé typy nádorů.

7. dubna 2023 v 16:55 Čas čtení 0:49 První Evropané brali drogy již před 3000 lety. Vědci našli v ostrovní jeskyni historicky nejstarší důkaz užívání halucinogenů První Evropané brali drogy již před 3000 lety. Vědci našli v ostrovní jeskyni historicky nejstarší důkaz užívání halucinogenů

„Pokud budeme mít tuto vakcínu, bude vysoce účinná a zachrání statisíce, ne-li miliony životů. Myslím si, že dokážeme lidem po celém světě nabídnout personalizované vakcíny proti rakovině, a to na vícero typů nádorů,“ vyjádřil se Paul Burton s tím, že řada infekcí dýchacích cest by mohla být v budoucnu pokryta jednou injekcí.

Kromě Moderny však velký pokrok hlásí i jiné farmaceutické společnosti jako Pfizer či Novavax. Pfizer například ve spolupráci s BioNTech vyvíjí očkování na pásový opar a další infekční choroby.

Domů
Sdílet
Diskuse