Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
11. dubna 2023 15:00
Čas čtení 2:09

Vysvětlujeme: Co je v tajných dokumentech z Pentagonu, odkud se vzaly a proč Ukrajina mění vojenské plány

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vysvětlujeme: Co je v tajných dokumentech z Pentagonu, odkud se vzaly a proč Ukrajina mění vojenské plány
Zdroj: TASR/AP

Internetem se poslední týdny šíří utajované dokumenty z Pentagonu. Mají obsahovat vzácné informace o práci americké špionážní služby a Washington se nyní obává, že by to mohlo ohrozit citlivé zdroje a narušit důležité zahraniční vztahy.

Ukrajina už kvůli úniku informací údajně změnila některé ze svých vojenských plánů.

Připravili jsme pro tebe proto stručný přehled, který vysvětluje obsah i možné důsledky uniklých dokumentů.

O čem jsou dokumenty?


Jedná se o desítky dokumentů, které měly vzniknout v únoru a březnu. Podle New York Times obsahují například informace o ruské a ukrajinské vojenské strategii, detailně také rozebírají plány USA a NATO na podporu a pomoc ukrajinské armádě, která se připravuje na útok proti ruským vojákům.

10. dubna 2023 17:16 Čas čtení 0:26 Biden: V roce 2024 budu znovu kandidovat Biden: V roce 2024 budu znovu kandidovat

Přestože v dokumentech nejsou konkrétní plány jednotlivých bojů (tedy kde, kdy a jak přesně bude Ukrajina útočit), obsahují řadu jiných důležitých údajů. Zkušený ruský vojenský stratég z nich podle NYT může čerpat a včas upravit ruské plány.

V dokumentech je například zmíněn americký raketový systém HIMARS (Mobility Artillery Rocket System), který má k dispozici ukrajinská strana. Může jím zasáhnout vzdálené cíle a útočit na klíčovou infrastrukturu nebo muniční sklady. Z dokumentů lze vyčíst, jakou rychlostí systém funguje, což může ruské straně pomoci.

Cennými informacemi pro Moskvu jsou například i harmonogramy dodávek zbraní či slabiny ukrajinské výzbroje, protivzdušné obrany a připravenosti před chystanou protiofenzívou. Jsou tam také informace o ukrajinských zásobách, dokumenty obecně odhalují slabiny.

Uniklé informace se však netýkají pouze vojenských operací na Ukrajině. Odhalují také rozsah amerického odposlechu klíčových spojenců včetně Jižní Koreje, Izraele a Ukrajiny.

usa, pentagon
Zdroj: DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Odkud se dokumenty šíří?

Dokumenty se začaly šířit začátkem března na Discordu, konkrétně v kanálu pro Minecraft. Později se dostaly na známé extremistické fórum 4chan a odtud se rozšířily do prokremelských kanálů na Telegramu. Jedná se o fotografie zmačkaných vytištěných stran dokumentů a působí tak, že byly foceny narychlo.

Není jasné, odkud a jak se na internet dostaly. Rusko obvinění ze zapojení do úniku dokumentů odmítlo.

Jsou dokumenty pravé?

Dokumenty označené jako tajné připomínají denní zprávy Sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA, které nejsou veřejně dostupné a jsou datovány od 23. února do 1. března.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Pravost dokumentů se dosud nepotvrdila, ale některé jejich části považují odborníci za autentické. Pro CNN to potvrdily zdroje z americké vlády. Vypadá to tak, že části dokumentů byly upraveny: například ztráty na ruské straně jsou podhodnoceny a ztráty na ukrajinské straně nadhodnoceny, což může sloužit k šíření dezinformací.

Například se v dokumentu píše, že během války bylo zabito 16 000 až 17 500 ruských vojáků a až 71 500 ukrajinských. Podle Pentagonu a dalších analytiků je však mezi zraněnými nebo mrtvými až 200 tisíc ruských vojáků (z toho 43 000 padlých) a více než 100 tisíc ukrajinských (z toho kolem 17 500 padlých), informuje dále NYT.

vojna na ukrajine
Zdroj: TASR/AP

Co to znamená pro mezinárodní spolupráci?


Pentagon spustil vyšetřování ve snaze zjistit, jak k úniku došlo, ovlivňuje totiž národní bezpečnost USA i dalších zemí. Podle zdrojů CNN už Pentagon zpřísnil kontrolu toku přísně tajných dokumentů, ke kterým mají přístup stovky lidí ve vládě.

Konkrétně v případě spolupráce s Ukrajinou může únik narušit důvěru. Jeden z dokumentů odhaluje, že USA sledovaly i Volodymyra Zelenského

Kvůli špionážní práci Spojených států dostávala Ukrajina velmi přesné informace o pozicích a plánech ruské armády, podařilo se jí také zabít několik generálů a jiných vysoce postavených hodnostářů.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Smrt takto vysoce postavených vojenských hodnostářů přímo na bojišti není běžnou záležitostí. Pro srovnání, americký generál naposledy zahynul při interní sabotáži v roce 2014 v Afghánistánu a dříve žádný americký generál nezemřel více než 40 let.

Domů
Sdílet
Diskuse