Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. dubna 2023 10:36
Čas čtení 0:45

„Vrátíme se na Krym.“ Zelenskyj slíbil osvobození poloostrova od ruské okupace

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Vrátíme se na Krym.“ Zelenskyj slíbil osvobození poloostrova od ruské okupace
Zdroj: TASR/František Iván

Ukrajinský prezident také uvedl, že je vděčný muslimům, kteří touží po míru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek přislíbil osvobození poloostrova Krym od ruské okupace a kritizoval postup Ruska vůči krymským Tatarům. Informuje o tom TASR.

„Pokus Ruska o zotročení Ukrajiny (...) začal právě okupací Krymu, právě útlakem vůči svobodě Krymu, Ukrajiny, krymských Tatarů a krymských muslimů,“ řekl Zelenskyj v proslovu k vedoucím představitelům muslimské komunity na Ukrajině i velvyslancům z islámských zemí.

8. dubna 2023 8:19 Čas čtení 0:53 Únik citlivých informací: Na internetu se šíří tajné dokumenty o podpoře USA a NATO před ukrajinskou protiofenzívou Únik citlivých informací: Na internetu se šíří tajné dokumenty o podpoře USA a NATO před ukrajinskou protiofenzívou

Prezident se kriticky vyjádřil k tomu, jak Rusko přistupuje k muslimské menšině krymských Tatarů, a slíbil, že Ukrajina tento poloostrov od Ruska získá zpět.


Prezident také oznámil, že Ukrajina zavádí novou tradici iftaru – jídla, kterým muslimové během posvátného měsíce ramadán přerušují denní půst. „Ukrajina je vděčná muslimům v naší zemi a každému z muslimské komunity ve světě, kdo stejně jako my touží po míru a ochraně před zlem,“ řekl.

7. dubna 2023 19:40 Čas čtení 0:48 Novinář The Wall Street Journal byl v Rusku obviněn ze špionáže. Hrozí mu exemplární trest Novinář The Wall Street Journal byl v Rusku obviněn ze špionáže. Hrozí mu exemplární trest

Ukrajina si podle jeho slov cení územní celistvosti ostatních zemí a rovněž vyžaduje respektování své vlastní svrchovanosti. Zelenskyj to řekl na margo návrhu brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy vzdát se Krymského poloostrova ve prospěch Ruska a zahájit tak mírová jednání. „Celý náš východ, jih, všechny naše komunity, všichni naši lidé si rovněž zaslouží žít svobodně,“ dodal ukrajinský prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse