Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
7. dubna 2023 19:40
Čas čtení 0:48

Novinář The Wall Street Journal byl v Rusku obviněn ze špionáže. Hrozí mu exemplární trest

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Novinář The Wall Street Journal byl v Rusku obviněn ze špionáže. Hrozí mu exemplární trest
Zdroj: TASR/AP

Ruská tajná služba tvrdí, že Gershkovich získával tajné informace o ruském vojensko-průmyslovém sektoru.

Americký novinář z renomovaného deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich byl v Rusku obviněn ze špionáže a hrozí mu až 20letý trest ve vězení. Jeho zadržení ve městě Jekatěniburg oznámila na konci března ruská tajná služba FSB, která jej obvinila z pokusu získat tajné informace. Podle FSB měl novinář shromažďovat pro USA informace o ruském vojensko-průmyslovém sektoru.

Gershkovich je vůbec prvním americkým novinářem od studené války, který byl v Rusku zatčen za údajnou špionáž. Novinář podle BFM TV všechna obvinění kategoricky odmítá a uvádí, že se v zemi zabýval výhradně novinářskou činností.

O propuštění novináře z vazby se už pokoušela i americká velvyslankyně v Rusku Lynne M. Tracy, která apelovala na náměstka ruského ministerstva zahraničních věcí Sergeje A. Ryabkova. Ruské ministerstvo v reakci na výzvu podle The New York Times zdůraznilo „vážnou povahu obvinění“, přičemž odmítlo poskytnout důkazy proti novináři.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Zadržení Gershkoviche vyvolalo protestní reakce mediálních organizací, lidskoprávních skupin i vládních představitelů ve Washingtonu. USA obviňuje Moskvu z toho, že svévolně zatýká občany USA, aby dosáhla propuštění zadržených Rusů. K propuštění novináře vyzval také americký prezident Joe Biden, který obvinění vůči němu označil za absurdní.

Domů
Sdílet
Diskuse