Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
8. dubna 2023 v 8:19
Čas čtení 0:53

Únik citlivých informací: Na internetu se šíří tajné dokumenty o podpoře USA a NATO před ukrajinskou protiofenzívou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Únik citlivých informací: Na internetu se šíří tajné dokumenty o podpoře USA a NATO před ukrajinskou protiofenzívou
Zdroj: TASR/AP/Libkos

Únik i hodnověrnost informací již prověřuje i Pentagon. Incident může poškodit praxi sdílení vojenských informací mezi Ukrajinou a USA.

Na sociálních sítích se objevily tajné dokumenty, které popisují detaily plánované podpory USA a NATO pro jarní ukrajinskou protiofenzívu. Jako první o nich informoval deník The New York Times, který předpokládá, že incident může poškodit praxi sdílení vojenských informací mezi Ukrajinou a USA. Americké ministerstvo obrany už únik 5 týdnů starých dokumentů na platformy Twitter a Telegram prověřuje, píše TASR.

7. dubna 2023 v 19:40 Čas čtení 0:48 Novinář The Wall Street Journal byl v Rusku obviněn ze špionáže. Hrozí mu exemplární trest Novinář The Wall Street Journal byl v Rusku obviněn ze špionáže. Hrozí mu exemplární trest

Tajné dokumenty měly obsahovat grafy a podrobnosti o dodávkách zbraní na Ukrajinu a další citlivé informace. Jeden z dokumentů shrnul plány výcviku 12 ukrajinských bojových brigád a upřesnil, že 9 z nich cvičily USA a NATO. Odhalil také, že ukrajinská armáda potřebuje 250 tanků a 350 bojových vozů pěchoty.

Dokumenty neobsahují konkrétní bojové plány ani informace o datu a strategii ukrajinské ofenzívy. Najdeme v nich však například informaci o výdajích na raketové systémy HIMARS, harmonogramy dodávek zbraní či informace o počtu ukrajinských vojáků.


Dokumenty, z nichž nejméně jeden byl označen jako „přísně tajný“, byly na sociálních sítích sdíleny proruskými vládními účty. Vojenští analytici upozornili, že některé uniklé informace mohly být pozměněny v rámci ruské dezinformační kampaně. Odkazují tak na dokument, ve kterém se píše o nízkých ztrátách ruské armády na bojišti.

Domů
Sdílet
Diskuse