Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. dubna 2023 7:34
Čas čtení 0:57

Česká armáda bude nacvičovat odvody civilistů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká armáda bude nacvičovat odvody civilistů
Zdroj: Armáda České republiky

Česká armáda se připravuje na nácvik povolávání civilistů v případě ohrožení státu nebo válečné krize.

Akce má prověřit krajské vojenské velitele, zda jsou připraveni na provádění odvodů, které může vláda vyhlásit v době ohrožení státu. Cvičení by se mělo uskutečnit 18. května, informoval v úterý portál Novinky.cz, na který ve své zprávě odkazuje TASR.


Informaci o cvičení spustil na svém webu šéf protivládní strany PRO Jindřich Rajchl, který je obecně považován za dezinformátora. „Kdo chce, může si jistě myslet, že jde právě o takovou zkoušku připravenosti. Ale já osobně si myslím, že je to další krok v jejich plánu,“ uvedl.


Armáda popřela, že by plánovala mimořádné branné cvičení. Podle zástupce velitele územních sil Jaroslava Hrabce, který cvičení připravuje, připravují krajská velitelství podobná cvičení několikrát ročně, protože jim to nařizuje zákon.

Hrabec: Jde o úplně normální a standardní záležitost

„Toto cvičení se od dílčích cvičení, která probíhají každoročně v jednotlivých krajích, liší pouze tím, že se koná v jednom termínu a prověří naše koordinační a řídící schopnosti. Je to úplně normální a standardní věc,“ řekl Hrabec.


Na internetu se objevila pozvánka na cvičení v Ústeckém kraji, kde vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petr Severa vyzval zdravotnická sdružení, aby na cvičení vyslala alespoň dva lékaře. Podle Hrabce jsou pozvánky pro lékaře záležitostí krajského úřadu, nikoliv armády. Ta lékaře na cvičení nezve.


„Podle zákona musí okresní úřady ve stavu ohrožení státu vyčlenit lékaře do odvodních komisí, a proto okresní velitelství nabízejí úřadům možnost podívat se, co takový odvod vyžaduje. Ale nikdo tam nemusí chodit, je to jen pozvánka,“ řekl Hrabec.

Domů
Sdílet
Diskuse