Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
12. dubna 2023 8:59
Čas čtení 0:51

„Musí plnit své povinnosti.“ Královna Alžběta chtěla, aby William a Harry šli do války

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Musí plnit své povinnosti.“ Královna Alžběta chtěla, aby William a Harry šli do války
Zdroj: TASR/AP

Královna Alžběta II. byla údajně toho názoru, že její vnuci princ Harry a princ William by měli „splnit svou povinnost“ a jít bojovat za svou vlast.

„Řekla to jasně. Řekla: ‚Moji vnuci si vzali můj šilink, proto musí plnit svou povinnost.‘ A to bylo vše,“ nechal se slyšet bývalý šéf britské armády sir Mike Jackson, který byl v letech 2003 až 2006 náčelníkem generálního štábu, v novém dokumentu televize ITV s názvem The Real Crown.

Bývalý vojenský velitel tak porušil protokol, jelikož na veřejnost pustil důvěrné informace z jejich soukromých schůzek. Na jeho slova se odkazuje deník Independent

Titul následníka jako štít 

Nakonec bylo ovšem rozhodnuto, že riziko pro Williama jako následníka trůnu je příliš velké. Pro jeho mladšího bratra Harryho, který během let strávených v armádě absolvoval dvě mise v Afghánistánu, bylo ovšem riziko přijatelné.

Princ Harry v roce 2013.
Princ Harry v roce 2013. Zdroj: WikimediaCommons/Carfax2/volně k užití

Jak upozorňuje magazín People, jednačtyřicetiletý princ William strávil více než sedm let ve vojenské službě, nikdy ale nebyl nasazen v zámoří. Tři roky strávil jako pilot pátracího a záchranného vrtulníku a poté se přeškolil na pilota letecké záchranné služby East Anglian Air Ambulance. Oproti tomu osmatřicetiletý princ Harry byl dvakrát nasazen v Afghánistánu a absolvoval elitní výcvik pro létání ve vrtulnících Apache. V britských ozbrojených silách sloužil deset let a dosáhl hodnosti kapitána.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Vyhlídka toho, že bratři budou sloužit v aktivní vojenské službě, vyvolala obavy o jejich bezpečnost. Pro zesnulou královnu však podle Jacksona nebylo královské postavení princů něčím, co by jim mělo bránit ve službě vlasti.

Domů
Sdílet
Diskuse