Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. dubna 2023 11:00
Čas čtení 6:11

Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí?
Zdroj: Freepik/@ pch.vector/volně k užití

Zpracovali jsme pro tebe přehled pracovních smluv a jejich (ne)výhod.

Chystáš se poprvé do práce, zaměstnavatel ti dá na výběr z několika smluv a ty nevíš, kterou si zvolit, aby to pro tebe bylo výhodné? Chceš při škole brigádničit na dohodu, ale absolutně netušíš, co taková dohoda obnáší? Nebo bys rád*a začal*a podnikat, ale o živnostenském listu nic nevíš? Vyznat se v jednotlivých typech pracovních smluv může být někdy pořádná věda. Proto pro tebe Refresher sestavil jejich přehled včetně výhod a nevýhod, které se k nim vážou. 

Pracovní smlouva na dobu určitou 

Hlavní pracovní poměr na dobu určitou lze uzavřít maximálně na tři roky, zaměstnavatel ale může smlouvu dvakrát prodloužit. Někdy se tedy stane, že na tento typ smlouvy zaměstnanec pracuje i devět let, což je podle zákona maximální délka pracovního poměru na dobu určitou u jednoho zaměstnavatele. Někdy tento způsob mohou zaměstnavatelé využít jako určitou formu prodloužení jakési zkušební doby. Pokud je však zaměstnavatel se zaměstnancem spokojený, většinou mu nabídne smlouvu na dobu neurčitou dříve. 

13. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

Když chce zaměstnavatel smlouvu na dobu určitou uzavřít víckrát, několik povinností: specifikovat důvody, které ho k tomu vedou, přesně vymezit okruh zaměstnanců, jichž se dané opatření týká, a definovat dobu, na kterou se daná smlouva sjednává. Typicky se smlouva na dobu určitou uzavírá třeba u sezónních prací nebo u záskoku za mateřskou dovolenou.

Výhody smlouvy na dobu určitou jsou hlavně na straně zaměstnavatele. Když totiž potřebuje, smlouvu zkrátka neprodlouží a spolupráci s pro něj nevyhovujícím zaměstnancem může ukončit k datu ve smlouvě. Je to pro něj jednodušší než ukončení pracovního poměru výpovědí, jež se pojí třeba s vyplácením odstupného. Výpověď navíc může dát jen na základě zákonem stanovených důvodů, které je ale mnohdy náročné prokázat. 

Pracovní smlouva na dobu určitou může být v určitém směru výhodná pro obě strany. Oproti dohodám, kterým se budeme věnovat později, odvádí zaměstnavatel za zaměstnance daně. Když zaměstnanec onemocní, má v případě pracovního poměru na dobu určitou nárok na nemocenskou a doba se mu také počítá do odpracovaných let na důchod. V praktickém životě ale představuje smlouva na dobu určitou pro zaměstnance spíš tlak a nejistotu. Pokud tedy sám nepočítá s tím, že chce u společnosti strávit jen určitou dobu. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse