Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš článek:
Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí?

Pracovní smlouva na dobu neurčitou

Ve většině případů po uplynutí zkušební doby zaměstnavatel a zaměstnanec uzavírají smlouvu na dobu neurčitou. Ta pro zaměstnance představuje větší jistotu a je pro něj známkou toho, že s ním podnik počítá i do budoucna. Jak už napovídá název, tato smlouva se neuzavírá na vymezenou dobu.

27. srpna 2024 v 9:00 Čas čtení 11:12 Byla jsem v multi-level marketingové společnosti: můj život řídili jiní lidé a přítel se pokusil o sebevraždu Byla jsem v multi-level marketingové společnosti: můj život řídili jiní lidé a přítel se pokusil o sebevraždu

Její standardní součástí bývá právě vymezení výpovědní lhůty, která ze zákona činí minimálně dva měsíce. Měla by také obsahovat informace o zkušební době, délce dovolené a platovém výměru.

Pokud nepočítáme ukončení pracovního poměru ve zkušební době (ve které je možné ukončit pracovní poměr z obou stran bez udání důvodu), lze tuto smlouvu zrušit třemi způsoby:

  • Výpověď

Vypovědět pracovní smlouvu může jedna strana. Pokud se výpověď rozhodne podat zaměstnanec, může tak udělat bez udání důvodu. V tom případě ale nemá nárok na odstupné. Zaměstnavatel pak může dát výpověď jen ze zákonem stanovených důvodů, a to:

  1. Při zrušení či přemístění zaměstnavatele, případně je-li zaměstnanec shledán jako nadbytečný. V takovém případě mu ale náleží náhrada, jejíž výše závisí na délce pracovního poměru. Například pokud má v podniku odpracováno méně než rok, dostane odstupné ve výši jednoho měsíčního platu. V případě, že pracoval více než dva roky, má nárok na odstupné tří měsíčních platů. 
  2. V případě, že kvůli pracovnímu úrazu či nemoci potvrzené lékařským posudkem už dále nemůže práci dělat. Pak získá odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného platu. V případě pozbytí zdravotní způsobilosti ne vinou pracovního úrazu na odstupné nárok není. 
  3. Při neplnění požadavků zaměstnavatele pro řádný výkon práce. To může nastat třeba v případě, že člověk přijde o řidičský průkaz, který k práci potřebuje. Nebo pokud se zavázal měsíčně přivést deset nových klientů, tento cíl ale neplní. Na takové neplnění požadavků ale zaměstnavatel musí zaměstnance písemně upozornit předem.
  4. Neplní-li zaměstnanec své povinnosti a bezpečnostní opatření nebo závažně porušuje předpisy. Taková tvrzení však musí zaměstnavatel prokázat u případného soudu.
  • Dohoda 

V tomto případě je nezbytné mít na paměti, že na dohodě o rozvázání pracovního poměru musí panovat oboustranná shoda. Zaměstnavatelé ale často sahají k takzvané výpovědi dohodou, která je pro ně výhodnější, ale ve skutečnosti neexistuje. Pokud tedy s výpovědí dohodou nesouhlasíš, rozhodně ji nepodepisuj. Připravil*a by ses totiž o značné výhody, například výplatu odstupného nebo možnou podporu v nezaměstnanosti. Naopak pokud na nové místo chvátáš, je dohoda ideální. Pokud se totiž zaměstnanec se zaměstnavatelem oboustranně dohodnou, pracovní poměr mohou ukončit i dříve než po uplynutí výpovědní doby. 

  • Okamžité zrušení pracovního poměru 

Zaměstnavatel může okamžitě zrušit pracovní poměr, pokud byl zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu na dobu alespoň jednoho roku, případně pro trestný čin spáchaný na pracovišti na dobu nejméně šest měsíců. Pravomoc zrušit pracovní poměr lze také v případě, že zaměstnanec soustavně hrubě porušuje právní předpisy práce, například na pracovišti užívá alkohol. 

20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy

I zaměstnanec má v několika případech nárok na okamžité zrušení pracovního poměru. A to tehdy, kdy mu zaměstnavatel patnáct dní po termínu splatnosti nevyplatí peníze nebo pokud má lékařským posudkem potvrzené, že práci nesmí vykonávat.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse