Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová TASR
18. dubna 2023 20:10
Čas čtení 1:00

Rusko cílí na muže, kteří se vyhýbají odvodu. Využívá k tomu kamerový systém

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko cílí na muže, kteří se vyhýbají odvodu. Využívá k tomu kamerový systém
Zdroj: Unsplash/Tobias Tullius

Na systém rozpoznávaní obličejů jsou v hlavním městě napojeny tři tisíce kamer.

K vyhledávání mladých mužů, kteří jsou schopni vojenské služby, ale vyhýbají se odvodu, využívají v Moskvě i kamerový systém na rozpoznávání tváří. Agentura TASR o tom informovala na základě zprávy agentury Reuters, která se odvolala na ruská státní média.

Povinné službě se snaží uniknout tisíce Rusů

„Ke zjištění místa pobytu branců se v Moskvě používají kamerové systémy,“sdělil ruské státní agentuře TASS hlavní moskevský náborový důstojník Maxim Loktev. Už v roce 2017 moskevský úřad informačních technologií uvedl, že na systém rozpoznávání obličejů je ve městě napojeno více než tři tisíce kamer. 

Využití kamer k tomuto účelu ztíží život tisícům mužů ve věku od 18 do 27 let, kteří se každé jaro a podzim snaží vyhnout povolávacímu rozkazu a každoroční povinné vojenské službě, a také mužům, kteří byli povoláni do služby v rámci mobilizace vyhlášené loni na podzim.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden podepsal zákon, který zpřísňuje tresty pro ty, již se vyhýbají odvodu. Navíc stanovil, že povolávací rozkazy se budou doručovat také elektronicky, nikoliv pouze osobně důstojníkům v odvodním středisku nebo zaměstnavatelům, jak tomu bylo doposud. 

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Takto předvolaní budou mít podle nového zákona zákaz vycestovat do zahraničí a po obdržení elektronického povolávacího rozkazu se budou muset hlásit na vojenské správě. Ti, kteří se nedostaví na vojenskou správu do 20 dnů od doručení elektronického povolávacího rozkazu, si nebudou moci vzít půjčku, zaregistrovat majetek ani pracovat jako podnikatelé.

Po vypuknutí války na Ukrajině se Rusko snaží zvýšit počet příslušníků svých ozbrojených sil. V rámci mobilizace již bylo povoláno nejméně 300 tisíc záložníků.

Domů
Sdílet
Diskuse