Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. května 2023 12:05
Čas čtení 1:03

Turecko tvrdí, že zabilo vůdce tak zvaného Islámského státu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turecko tvrdí, že zabilo vůdce tak zvaného Islámského státu
Zdroj: Prezidentská kancelář tureckého prezidenta

Podle tureckého prezidenta Erdogana zneškodnily turecké síly Husajna Husajního Kurajšího, proklamovaného vůdce tzv. ISIS, který vedl teroristickou organizaci od podzimu. Zabit měl být v sobotu zásahem tajných služeb.

Tak zvaný Islámský stát se k tomuto tvrzení nevyjádřil, oznámila stanice BBC s tím, že ani ona sama nedokázala nezávisle ověřit tvrzení tureckého prezidenta. Dle CNN Erdogan dodal, že turecký boj proti terorismu v Sýrii je důležitý, dopomáhá k ochraně Evropy a že Evropa sama „si toho není nebo nechce být vědoma“.

Dle Erdogana byl Kurajší pronásledován tureckými tajnými službami po „velmi dlouhou dobu“. „Budeme pokračovat v boji s teroristickými organizacemi,“ dodal bez bližších podrobností.

27. dubna 2023 8:17 Čas čtení 0:56 Prezident měl možná infarkt, spekuluje Turecko Prezident měl možná infarkt, spekuluje Turecko

Ztráta vůdců

Abú Husajn Husajní Kurajší měl nahradit v čele ISIS Hassana Hašemiho Kurajšího, předchozího vůdce, kterého dle známých informací zlikvidovali syrští rebelové (FSA) v polovině října minulého roku. ISIS tuto zprávu potvrdil v listopadu.

Pro teroristickou organizaci to byla ztráta druhého vůdce ve stejném roce – v únoru roku 2022 si vzala život s celou rodinou předchozí hlava ISIS abú Ibrahím Hašimi Kurajší, poté co byla obklíčena americkými speciálními silami. Zemřeli po výbuchu bomby. Americký prezident Biden tehdy ohlásil, že se „svět zbavil velkého globálního nebezpečí“.

Samozvaný Islámský stát je teroristickou organizací, která dokázala zneužít tzv. arabského jara ve svůj prospěch a pod myšlenkou sestavení velkého islámského státního celku rozděleného na chalífáty chtěla ovládnout svět. V době největšího rozmachu ovládala území o zhruba 88 000 km², zejména v oblasti severní Sýrie a Iráku. Nicméně v roce 2019 přišel o život její duchovní vůdce abú Bakr al-Bagdádí, což předznamenalo její rozpad.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Ne však zánik. I nyní ISIS operuje, avšak v mnohem menších číslech. Bojovníci, jejichž počet se odhaduje na 6–10 tisíc, se schovávají v rurálních oblastech Sýrie a Iráku a podnikají partyzánské útoky. Oblast se proto snaží kontrolovat turecká a ruská armáda.

Domů
Sdílet
Diskuse