Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2024 7:00
Čas čtení 3:14
Adéla Ježková

Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka
Zdroj: REFRESHER
ZDRAVÍ PÉČE O ZUBY A DÁSNĚ TURECKO ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Se zubařkou Hedvikou Kaplánovou, která na Instagramu vede edukativní účet @zblondynyzubarkou, probíráme trend „tureckých zubů“.

V touze po oslnivém úsměvu se stále více lidí obrací na zubní turistiku slibující cenově dostupné zákroky a krásný chrup doslova přes noc. Za „americkým úsměvem“ se vydávají především do Turecka, ale třeba i do Brazílie a dalších zemí. Cena kompletní sady korunek se totiž v Turecku pohybuje mezi 800 a 1 800 dolary (18 970 až 42 670 Kč), což je mnohem dostupnější než ve zbytku Evropy. Za zářivými sliby se však skrývají invazivní zákroky, které jsou mnohdy nezvratné a jen těžko opravitelné.


„Turecké zuby“ jsou oblíbené především mezi influencery, „pyšní“ se jimi třeba Freescoot (Jakub Smrek), Datel (Marek Valášek), Honza Michálek nebo Daisy Lee. Dobrovolně si nechali zbrousit zuby takzvaně „na delfína“ a své rozhodnutí propagují svým sledujícím jako to nejlepší.

Doporučeno
Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj 6. dubna 2024 9:00

Stačí vyhledat #turkeyteeth a objeví se stovky videí, na kterých muži a ženy dokumentují, jak cestují do Turecka pro zoubky jako perličky. Jen na TikToku mají videa pod tímto hashtagem celkově asi 150 milionů zhlédnutí.

Obroušení „na delfína“

Trend obvykle zahrnuje velmi invazivní postupy. Nejprve dojde k obroušení 60 až 70 procent zubu na pahýl – „na delfína“ – a následně se na něj nalepí korunka. Jelikož si pacienti a pacientky mohou zvolit tvar, materiál a barvu těchto korunek, často se rozhodnou pro nepřirozeně bílé, rovné a velké zuby.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 158125 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Nesnesitelná citlivost a náročná péče. Jaké komplikace popisují ti, kteří zákrok podstoupili.
  • Korunky mají také často omezenou životnost.
  • Dostat se pod korunku, pokud se něco stane s kanálkem zubu, je opravdu náročné. 
  • Jaké zákroky jsou podle lékařky šetrnější a účinné, pokud chceš mít krásně bílé a rovné zuby.
Domů
Sdílet
Diskuse