Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. května 2023 7:50
Čas čtení 0:42

V Rusku žádají svobodu pro umělkyni, která šířila informace o armádě pomocí cenovek

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Rusku žádají svobodu pro umělkyni, která šířila informace o armádě pomocí cenovek
Zdroj: Pxfuel / volně k užití

Poslanci městského zastupitelstva v Petrohradu žádají ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nařídil propustit z vyšetřovací vazby mladou výtvarnici Alexandru Skočilenko. Informuje o tom agentura TASR.

Alexandra Skočilenko se stala známou, když v obchodech s potravinami vyměňovala cenovky za lístky s informacemi o působení ruských vojáků na Ukrajině. Jak v úterý informovala stanice Svobodná Evropa, petrohradští poslanci ve své výzvě Putinovi zdůraznili, že Skočilenko nepředstavuje „žádnou hrozbu pro ruskou státnost“. Její jednání objasnili jako „obrannou reakci“, která souvisí s její „nepřiměřeně vysokou mírou empatie“.

2. května 2023 18:40 Čas čtení 0:39 Sympatie Čechů a Češek k ruské národnosti klesají. Hůř ale vnímají jiné dvě menšiny Sympatie Čechů a Češek k ruské národnosti klesají. Hůř ale vnímají jiné dvě menšiny

Poslanci žádali, aby byla všechna obvinění vůči Skočilenko stažena a aby byla propuštěna z vazby. Její advokáti opakovaně, ale neúspěšně žádali soud o změnu preventivního opatření na domácí vězení. Argumentují, že Skočilenko musí držet bezlepkovou dietu, což ve vazbě není možné, a trpí srdeční arytmií.

Skočilenko je ve vyšetřovací vazbě od dubna loňského roku na základě podezření o šíření dezinformací o ruské armádě. Ruské úřady považují za dezinformace o ruských ozbrojených silách všechny zprávy o válce na Ukrajině, které se neshodují s oficiálními prohlášeními ministerstva obrany. Skočilenko hrozí až deset let vězení.

24. dubna 2023 6:00 Čas čtení 10:46 Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ji před časem uznala za vězně svědomí. Veřejnosti v Rusku je známá jako autorka komiksů o životě s depresí, bipolární poruchou a úzkostí.

Domů
Sdílet
Diskuse