Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. května 2023 14:41
Čas čtení 0:48

Izrael: „Nejvážnější vnitřní krize za 75 let“ pokračuje. Demonstranti blokovali cesty v Tel Avivu, vodu obarvili bílou barvou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izrael: „Nejvážnější vnitřní krize za 75 let“ pokračuje. Demonstranti blokovali cesty v Tel Avivu, vodu obarvili bílou barvou
Zdroj: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelští demonstranti ve čtvrtek zablokovali cesty v Tel Avivu a na jiných místech a pokračovali v protestech proti kontroverzní vládní reformě soudního systému. TASR převzala zprávu z agentury AP.

Očekávala se menší účast, demonstranti s izraelskými vlajkami přesto zablokovali důležité silniční komunikace. Policie zatkla jednoho protestujícího za vyvolávání nepokojů.

2. května 2023 8:20 Čas čtení 1:15 Izrael údajně zaútočil na syrské letiště. Jeden voják zemřel Izrael údajně zaútočil na syrské letiště. Jeden voják zemřel

Čtvrteční demonstrace se věnovala i rostoucím životním nákladům v Izraeli a udělování výjimek z povolávání do armády pro většinu ultraortodoxních Židů. V Tel Avivu zabarvili vodní plochu před izraelským národním divadlem na bílo, čímž chtěli poukázat na zdražení mléka.


Izraelská vláda by prosazením navrhované reformy soudnictví mimo jiné získala větší kompetence při jmenování soudců a parlament by mohl zrušit rozhodnutí nejvyššího soudu prostou většinou. Kritici tvrdí, že návrh představuje hrozbu pro tamní demokracii. Spojenci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua trvají na tom, že jim jde pouze o omezení nadměrných pravomocí nevolených soudců.

Tel Aviv, demonstrace 4.5.2023, Izrael
Zdroj: AP Photo/Ariel Schalit


Proti návrhu protestují Izraelci už více než čtyři měsíce i přesto, že Netanjahu v březnu kontroverzní reformní plán dočasně pozastavil. Prezident Jicchak Herzog nedávno označil spory vyvolané návrhem na reformu soudnictví za „nejvážnější vnitřní krizi“ za 75 let existence Izraele.

27. března 2023 9:01 Čas čtení 1:38 VIDEO: V Izraeli v noci protestovaly statisíce lidí, univerzity stávkují VIDEO: V Izraeli v noci protestovaly statisíce lidí, univerzity stávkují
Zpět
Sdílet
Diskuse