Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. května 2023 18:37
Čas čtení 0:43
TASR

Vědci našli DNA pravěké ženy na 20 tisíc let starém šperku

Vědci našli DNA pravěké ženy na 20 tisíc let starém šperku
Zdroj: Institute for Evolutionary Anthropology
ZAHRANIČÍ HISTORIE RUSKO VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědecká skupina extrahovala vzorek lidské DNA nalezený na 20 tisíc let starém kostním šperku.

Přívěsek z jeleního zubu byl objeven v Denisově jeskyni v Rusku, která již dlouho přitahuje pozornost archeologů. Informuje o tom TASR, která převzala zprávu od tiskové agentury DPA. 


Tým vědců z německého Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii (MPI EVA) použil novou metodu k získání DNA zachycené v přívěsku a analyzoval genetický materiál, aby získal informace o jeho předpokládaném majiteli. Přívěsek je starý 19 až 25 tisíc let.

Doporučeno
„Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny) „Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny) 4. května 2023 17:46

Nositelka měla vazby na pravěké Severoevropany

Získaný vzorek DNA naznačuje, že nositelkou předmětu byla žena s genetickými vazbami na pravěké Severoevropany, kteří žili přibližně ve stejné době, ale dosud byli lokalizováni pouze dále na východě na Sibiři.

„Naše práce nově definuje způsob, jakým lze v prehistorické archeologii propojit kulturní a genetické záznamy,“ popsali autoři a autorky studie.


Předměty vyrobené z kostí jsou porézní, což umožňuje průnik DNA. Nově vyvinutá technika spočívá v ponoření předmětů do roztoku fosforečnanu sodného a postupném zvyšování teploty, aby se DNA uvolnila, aniž by došlo k poškození starověkého artefaktu.


„Artefakty z kamenů, kostí a zubů mají zásadní význam pro naše chápání strategií obživy, chování a kultury člověka,“ dodává výzkumný tým.

Domů
Sdílet
Diskuse