Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. května 2023 15:46
Čas čtení 1:11

Kočner osvobozen, Zsuzsová vinna. Za objednání vraždy Jána Kuciaka dostala 25 let ve vězení (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kočner osvobozen, Zsuzsová vinna. Za objednání vraždy Jána Kuciaka dostala 25 let ve vězení (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ve slovenském Pezinku se rozhoduje v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a také v objednání vraždy prokurátora Žilinky.

Alena Zsuzsová je vinna z objednání Kuciakovy vraždy, padlo už v rozsudku Speciálního trestního soudu, ve vězení stráví 25 let, prokuratura navrhovala doživotí. Další z obžalovaných, Marian Kočner, byl soudem osvobozený. Podle rozsudku soud upouští od souhrnného trestu, má za to, že současný trest 19 let odnětí svobody je dostatečný.


Soudkyně Speciálního trestního soudu také prohlásila, že vinni jsou Alena Zsuzsová a Dušan Kracina, a to z přípravy vraždy prokurátora Maroše Žilinky, což vyšlo najevo právě v projednávání vraždy novináře Kuciaka. Zsuzsová je podle soudu vinna i z objednání vraždy generálního prokurátora Petra Šufliarského. I z tohoto bodu byl Kočner soudem osvobozen.

Zsuzsová je podle soudu vinna i ve třetím bodě obžaloby, která se týká nedovoleného ozbrojení. 

Rodiče zavražděných Kuciaka a Kušnírové se osobně účastnili jednání soudu. Při čtení rozsudku podle svědectví přítomných novinářů plakali. Když ale soudkyně řekla, že osvobozuje Mariana Kočnera, ze soudní místnosti odešli. Rodiče obou zavražděných se odvolají na Nejvyšší soud. 

Marian Kočner.
Marian Kočner. Zdroj: TASR

Co se stalo v případu Jána Kuciaka?

Co se konkrétně v případu vraždy novináře Jána Kuciaka stalo, jsme si připomněli v únoru na den pátého výročí vraždy. Jak jsme uvedli v článku, 21. února 2018 byli investigativní novinář a jeho snoubenka Martina Kušnírová zavražděni ve svém rodinném domě ve Velké Mači. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar pár dní po incidentu potvrdil, že se jednalo o předem plánovanou vraždu, která souvisela s Kuciakovou investigativní prací.

Jinými slovy se jednalo o popravu, čemuž odpovídala i jejich smrt. Oba byli zastřeleni jednou kulkou.

K dlouholetým trestům byli v případu odsouzeni střelec Miroslav Marček, jeho bratranec Tomáš Szabó, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatel Zoltán Andruskó. Květnový soud se týkal dvojice Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsové, kteří byli obvinění z objednávky novinářovy vraždy. 

Další podrobnosti o případu si můžeš přečíst v našem vláknu, které se případem zabývá.

Zpět
Sdílet
Diskuse